Surinamers die hun geluk zoeken in Nederland vinden vaak niet het beloofde land waar ze op hoopten. Dit ondanks de aanlokkelijke vooruitzichten die ze vanuit hun thuisland voor ogen hadden.
Veel Surinamers dromen van een ‘ontsnapping’ naar Europa, hopend op een beter leven dan in Suriname, waar de economische en sociale omstandigheden momenteel niet voor een ieder ideaal zijn.
Echter, volgens de Suriname analist en criticus R. Pinas is de realiteit vaak anders.
“Hoewel de economische situatie in Suriname niet optimaal is, vinden veel mensen daar toch een hogere algemene kwaliteit van leven. Geld is immers niet alles wat zorgt voor het gevoel van geluk van een mens,” zegt de observator aan GFC Nieuws.
In Nederland verdienen Surinamers misschien wel meer, maar dit gaat volgens hem vaak gepaard met hogere kosten van levensonderhoud, kleinere woonruimtes, aanpassingen aan het koudere klimaat en soms een gevoel van niet thuis zijn, vooral voor degenen die een groot deel van hun leven in Suriname hebben doorgebracht.
Pinas baseert zich op anekdotisch bewijs uit zijn omgeving en merkt op dat hij steeds vaker hoort van vrienden en kennissen die hun levensgeluk hebben gevonden door terug te keren naar hun wortels in Suriname.
“Het aangenamere klimaat, het ongehaaste tempo van het leven, de vrijheid en ruimte – dit zijn elementen die significant bijdragen aan het welzijn en geluk van mensen,” legt hij uit.
Bovendien wijst hij op de psychologische kosten van emigratie.
“Surinamers in Europa moeten vaak een deel van hun identiteit opofferen om geaccepteerd te worden, wat schadelijk kan zijn voor hun geestelijke gezondheid en niet bijdraagt aan hun gevoel van geluk,” zegt Pinas.
Dit wordt bevestigd door sommige psychologen, die erkennen dat het verbergen van je ware zelf gevolgen kan hebben voor de geestelijke gezondheid.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com