Amoksi en delegatie bespreken vooruitgang Anti-Money Laundering

amoksi leden namlac

Minister Kenneth Amoksi heeft een delegatie bestaande uit leden van de Project Implementatie Unit Anti Money Laundering, leden van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC) en vertegenwoordigers van de Centrale Bank van Suriname deze week ontvangen voor een onderhoud.

In verband met de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) 4th Round Mutual Evaluation Process zal deze delegatie afreizen om deel te nemen aan deze 57ste CFATF Plenaire vergadering welke gehouden zal worden in de periode 2 tot en met 7 juni 2024 te Trinidad.

De CFATF 4th Round Mutual Evaluation Process is officieel in mei 2021 van start gegaan voor Suriname. In navolging hierop is ons land in maart 2022 door het Assessment Team (AT) van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) geëvalueerd.

De beoordeling van het rapport is geschied op basis van ratings welke zijn toegekend voor wat genoemd wordt Technical Compliance (de vastlegging van de standaarden in wet- en regelgeving) en Effectiveness (het effectief toepassen van de wet- en regelgeving).

Op basis van deze evaluatie is er toen een concept-rapport samengesteld door het AT, waarbij ons land meerdere momenten in de gelegenheid is gesteld commentaar of nadere toelichting te geven, of aanvullende documentatie aan te leveren.

Dit geheel proces is ter voorbereiding van de beoordeling en aanname van het Mutual Evaluation Report (MER) van Suriname geweest.

Bij de eerder gehouden plenaire vergadering werd besloten dat Suriname op basis van de bevindingen in het rapport wordt geplaatst in de Enhanced Follow-Up Procedure van de FATF-ICRG (Financial Action Task Force – International Cooperation Review Group).

Over het algemeen is uit het rapport gebleken dat Suriname nog heel veel werk te verzetten heeft om money laundering, terrorisme financiering en proliferatie financiering tegen te gaan en een AML/CFT/CPF-raamwerk te ontwikkelen dat voldoet aan de hedendaagse internationale standaarden.

Onder andere moeten er nieuwe wetten worden gemaakt, bestaande wetten dienen aangepast te worden en moeten overheidsinstituten worden versterkt.

Ook moet het bewustzijn van financiële en niet-financiële dienstverleners over hun eigen aandeel in dit raamwerk worden vergroot. Het rapport bevat verder een groot aantal aanbevelingen, die Suriname moeten helpen om de nodige verbeteringen te realiseren. Er is de afgelopen periode rapportage gepleegd over de correcties die zijn gepleegd in het rapport.

Suriname is de afgelopen periode ook geobserveerd door de FATF en de CFATF en zij monitoren op welke wijze Suriname de tekortkomingen in het rapport aanpakt.

Suriname zal gedetailleerd moeten rapporteren aan de plenaire vergadering welke verbeterstappen er zijn gezet geeft de directeur van Financial Intelligence Unit (FIU), Manisha Jhapsie aan.