Na het tragische incident op Schiphol waarbij een persoon fataal werd getroffen door een draaiende vliegtuigmotor van een KLM-vliegtuig, is er onder sommige Surinamers onrust ontstaan over de veiligheid op hun eigen Johan Adolf Pengel Luchthaven (Zanderij).
Velen vragen zich op sociale media af of een dergelijk ongeval ook daar kan gebeuren, vooral omdat passagiers daar niet via een ‘slurf’, maar direct over het platform het vliegtuig betreden.
GFC Nieuws heeft onderzocht wat de procedures zijn tijdens de pushback, de fase waarin het ongeluk op Schiphol plaatsvond.
Tijdens de pushback wordt het vliegtuig door een speciale wagen naar achteren geduwd, een procedure die plaatsvindt nadat alle passagiers al aan boord zijn en de deuren gesloten zijn.
Motoren worden tijdens de meeste (maar niet alle) pushbacks gestart. Sommige luchthavens en luchtvaartmaatschappijen hebben beleid dat het starten van motoren tijdens de pushback verbiedt om veiligheidsredenen.
Op elke airport, zo ook in Suriname, zijn strikte veiligheidsprotocollen van kracht die het bijna ondenkbaar maken dat passagiers of personeel in de buurt van draaiende motoren kunnen komen.
Voordat motoren worden gestart, moet het gebied rondom het vliegtuig volledig vrij zijn van zowel voertuigen als personen. Dit wordt streng gehandhaafd door zowel de luchtvaartmaatschappijen als het luchthavenpersoneel.
De regelgeving en de uitvoering van startprocedures zorgen ervoor dat de kans op een soortgelijk ongeval op de Johan Adolf Pengel Luchthaven uiterst klein is.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com