In de binnenstad van Paramaribo, Suriname, is er sprake van brandstichtingen die vermoedelijk het werk zijn van drugsverslaafden, wat een verhit debat over de aanpak van verslaving heeft aangewakkerd.
De roep om zware straffen te introduceren als oplossing klinkt steeds luider in bepaalde kringen. Echter, experts waarschuwen dat dit de problematiek alleen maar kan verergeren.
Volgens een zeer ervaren deskundige in drugsverslaving die met GFC Nieuws sprak, moet verslaving behandeld worden als een complex gezondheidsprobleem en niet slechts als een criminele kwestie.
“Het implementeren van strenge straffen is een aanpak die het probleem niet bij de wortel aanpakt en kan leiden tot verdere isolatie en stigmatisering van verslaafden,” legt de deskundige uit.
De kenner benadrukt de noodzaak van een benadering die zich richt op preventie, adequate behandeling en rehabilitatie.
“Dit houdt in dat er toegang moet zijn tot kwalitatieve zorg, naast het bevorderen van bewustwording en educatie over drugsgebruik en het scheppen van een ondersteunende omgeving voor herstel.”
Bovendien is het volgens de expert noodzakelijk om de dieperliggende oorzaken van drugsgebruik, zoals armoede, werkloosheid, trauma en mentale gezondheidsproblemen, aan te pakken om een duurzame oplossing te vinden.
“Een strafgerichte benadering is niet effectief. We moeten een strategie nastreven die gericht is op begrip, preventie en ondersteuning, om drugsmisbruik holistisch aan te pakken,” concludeert hij.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com