In het kader van het project ‘De betrokkenheid van de Jeugdraad Suriname bij klimaatverandering en gezondheid gerelateerde activiteiten’, hebben leden van de Jeugdraad Suriname op zaterdag 18 mei 2024 presentaties gehouden over klimaatverandering in verschillende districten.
Hiermee is getracht om bewustwording op gang te brengen bij jongeren over de effecten van klimaatverandering op de gezondheid van de mens en hoe deze te mitigeren.
Dit project wordt uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid in het kader van het Caribbean Climate Change and Health Leaders Programme.
Genti Mangroe, directeur Jeugdzaken, heeft bij deze gelegenheid de Jeugdraadsleden gecomplimenteerd voor de aandacht die zij schenken aan de milieuproblematiek in hun district en de koppeling die zij daarbij hebben gemaakt met de gezondheid van jongeren.
Hiermee illustreert de Jeugdraad volgens haar dat een nieuwe generatie van klimaatbewuste jonge leiders het heft in eigen handen wil nemen om actie te ondernemen voor de bescherming van de gezondheid van de mens en de planeet.
Zij is ingenomen dat de raadsleden zich hebben verdiept in het onderwerp om met de verkregen informatie kleine projecten uit te voeren in de verschillende districten.
Mangroe is ervan overtuigd dat de inzet van jongeren meer effect kan hebben op het creëren van bewustzijn onder hun leeftijdsgenoten over de impact van vervuiling en klimaatverandering op de gezondheid van mensen en ecosystemen.
Zij heeft de Jeugdraadsleden opgeroepen om meer van dergelijke projecten te ontwikkelen door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheid van het Jongerenfonds van het Nationaal Jeugdinstituut (NJI).
Mangroe heeft het ministerie van Volksgezondheid bedankt voor het betrekken van de Jeugdraad in dit project.
Ook de directeur van Volksgezondheid, Gajadhar Sukul, heeft de Jeugdraadsleden gecomplimenteerd met de indrukwekkende presentaties.
Hij heeft benadrukt, dat vooral jongeren zich bewust moeten zijn van klimaatverandering, aangezien de gevolgen voor jongeren verstrekken, variërend van de impact op fysieke gezondheidseffecten tot sociale en economische uitdagingen.
Hij riep jongeren op om steeds verantwoord om te gaan met de natuur om zodoende de effecten van klimaatverandering en gezondheidsproblemen te mitigeren.
Roshnie Jhanjan, trekker van dit project en tevens beleidsadviseur voor CARICOM- en PAHO-aangelegenheden op het ministerie van Volksgezondheid, heeft vertrouwen in samenwerken en netwerken tussen jongeren om de uitdagingen van klimaatverandering het hoofd te bieden.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com