Nieuw trainingsinitiatief voor mentale welzijn van kinderen en jeugdigen in Suriname

Kinderentraining psychologen

“Sterker Opvoeden” is een trainingsprogramma voor opvoeders en verzorgers, gericht op het mentale welzijn van kinderen en jeugdigen.

Het programma wordt uitgevoerd door Simone Goodett, kind- en jeugdpsycholoog bij Thora Psychologiepraktijk, en haar teamleden. Dit initiatief is een samenwerking tussen het Districtscommissariaat Nickerie en UNICEF Suriname.

Wat houdt het trainingsprogramma in?

Volgens Goodett is het opvoeden van jonge kinderen, pubers en adolescenten een uitdagende periode voor zowel ouders als kinderen.

“Het is daarom zeer relevant dat verzorgers en gezinnen worden gesteund in de opvoeding. Onder ‘opvoedsteun’ verstaan we het bieden van ondersteuning aan ouders/verzorgers om een optimale ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Een effectieve manier om deze steun te bieden is via opvoedprogramma’s of interventies.”

Het trainingsprogramma is een intensieve cursus voor ouders/verzorgers van kinderen en adolescenten, waarin verschillende opvoedvaardigheden worden aangeleerd.

De slogan “Sterker Opvoeden” benadrukt dat opvoeders kennis en vaardigheden opdoen om hun opvoeding krachtig en effectief te maken, en dat jongeren met de juiste sturing zullen opgroeien tot (mentaal) sterke individuen.

Voor wie is het trainingsprogramma bestemd?

Dit programma wordt momenteel uitgevoerd in Nickerie en richt zich op ouders en verzorgers die zich zorgen maken over lichte tot matige gedragsproblemen van hun kind, of gedragsproblemen willen voorkomen.

Het is ook bedoeld voor ouders die moeite hebben met opvoeden of niet over voldoende opvoedingsvaardigheden beschikken. Opvoeders die hun kinderen beter willen begrijpen en het beste uit hun opvoeding willen halen; een veilige basis voor hun kinderen willen creëren om zodoende het mentale welzijn te bevorderen.

Ze worden getraind in het versterken van opvoedingsvaardigheden zoals communicatie, het stimuleren van ontwikkelingstaken, inzicht in emoties en omgaan met gedragsuitdagingen, aldus Goodett.

Waaruit bestaat het trainingsprogramma?

Het programma bestaat uit acht modules, verspreid over twee trainingsdagen. De modules worden stap voor stap besproken en er wordt gebruik gemaakt van groepssessies, rollenspellen, videomateriaal en casusbesprekingen.

Opvoeders doen oefeningen om ongewenst gedrag van kinderen aan te pakken, leren alarmsignalen herkennen en toepassen, communicatievaardigheden en copingstrategieën.

Ze leren doelen stellen en strategieën gebruiken om de ontwikkeling van hun kinderen te stimuleren en vooruit te plannen bij risicovolle situaties.

Ook krijgen ze handvatten voor zelfstandig probleemoplossen en leren ze fysiek en mentaal voor zichzelf te zorgen en in balans te blijven. Tot slot is er een voor- en nameting waarbij opvoeders reflecteren op hun opvoedingsvaardigheden, legt Goodett uit.

Voortgang van de trainingen

De trainingen zijn gestart op 11 mei 2024 en lopen tot juli 2024. Tot nu toe zijn ongeveer 65 ouders in Nieuw-Nickerie getraind.

Vanaf het komende weekend zullen de overige ressorten, zoals Westelijke Polders, Oostelijke Polders, Henar en Wageningen, aan bod komen. De trainingen eindigen uiteindelijk weer in Nieuw-Nickerie.

Uit de nametingen blijkt dat ouders het programma zeer waardevol vinden en veel hebben geleerd. Ze dringen aan op meer deelname van mannen en een structurele uitvoering van het programma in andere districten.

Mannelijke ouders/verzorgers in Nickerie worden aangemoedigd om mee te doen en kunnen zich opgeven via het telefoonnummer 8269706.

“We need stable generations and we need help!” is de oproep van de psycholoog.