Op 22 mei is het ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’. Inheemse gemeenschappen spelen een cruciale rol bij het behoud van biodiversiteit, zowel wereldwijd als in Suriname.
In een interview met GFC Nieuws benadrukt Jupta Itoewaki, voorzitter van de inheemse Stichting Mulokot in Suriname, dat hoewel de inheemse bevolking slechts 5 procent van de wereldbevolking uitmaakt, zij verantwoordelijk is voor de bescherming van 80 procent van de wereldwijde biodiversiteit.
“Het Amazone-oerwoud herbergt meer plant- en diersoorten dan welk ander ecosysteem ook, waaronder minstens 40.000 plantensoorten, 1 miljoen insecten, 2.200 vissen en 427 zoogdieren.”
“Één op de tien vogelsoorten wereldwijd leeft in de Amazone, en het gebied wordt al duizenden jaren bewoond door inheemse volkeren. Suriname staat nog steeds bekend als het groenste land ter wereld, met 93 procent van het land bedekt met bos dat deel uitmaakt van het noordelijke Amazonegebied.”
Volgens Itoewaki beschermen inheemse gemeenschappen 80 procent van de ecosystemen die cruciaal zijn voor klimaat, zoetwater en voedselveiligheid.
Deze gebieden zijn niet alleen belangrijk voor inheemse volkeren, maar voor iedereen wereldwijd. “Iedereen zal er voordeel van hebben als wij de middelen hebben om onze bossen en gronden te beschermen. Help ons strijden en steun ons werk om dit voort te zetten.”
Om inheemse gemeenschappen effectief te ondersteunen, is het volgens Itoewaki essentieel om langdurige relaties met inheemse gemeenschappen op te bouwen, gebaseerd op vertrouwen en wederzijds begrip van hun specifieke behoeften.
Financiering moet flexibel zijn en aangepast kunnen worden aan hun diverse eisen. Inheemse gemeenschappen moeten hun eigen doelen en strategieën kunnen bepalen.
Transparantie en verantwoording in financieringsprocessen zijn eveneens belangrijk, evenals het betrekken van inheemse gemeenschappen bij besluitvorming en evaluatie.
Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in capaciteitsopbouw om hun vermogen te versterken om eigen activiteiten te beheren.
Ten slotte moeten machtsonevenwichtigheden tussen financiers en inheemse gemeenschappen worden aangepakt door beslissingsmacht te delen en mentorschap te bieden.
Itoewaki benadrukt dat een van de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit in de gebieden waar inheemsen wonen, het gebrek aan wettelijke erkenning van hun grondenrechten is.
“Onze gebieden worden aan derden uitgegeven als concessies voor mijnbouwactiviteiten. Het zijn buitenstaanders die onze bossen steeds maar vernietigen, terwijl wij zo hard strijden voor zekerheid op onze voorouderlijke gronden. Door deze vernietiging is er een grote bedreiging voor de biodiversiteit.”
Ze legt verder uit dat traditionele kennis een belangrijke rol speelt in het behoud van biodiversiteit: “Veel inheemse gemeenschappen leven in gebieden met een grote biodiversiteit, waar leven in evenwicht met de natuur essentieel is om te overleven.
De gemeenschappen hebben een sterke band met hun grondgebied en passen inheemse kennis toe om de natuurlijke hulpbronnen in deze gebieden te beschermen, te beheren en te gebruiken.
Het is aangetoond dat het traditionele beheer van deze gebieden, waarbij gebruik wordt gemaakt van inheemse kennis en gebruiken, duurzaam is. Daardoor zijn de ecosystemen en soorten in gebieden die door inheemse volkeren worden beheerd, vaak minder bedreigd dan in andere gebieden.”
Tot slot legt Itoewaki uit hoe de viering van ‘Biodiversiteit Dag’ bijdraagt aan het bewustzijn en de ondersteuning van inheemse inspanningen voor natuurbescherming.
“Inheemse volkeren spelen een cruciale rol bij de bescherming van de biodiversiteit en de strijd tegen klimaatverandering. Op Biodiversiteit Dag vestigen wij de aandacht op hun onmisbare bijdragen aan het behoud en het duurzame beheer van natuurlijke hulpbronnen en op het belang van de traditionele kennis van inheemse vrouwen.”
“‘Maak deel uit van het plan’, het thema van de Internationale Dag voor Biologische Diversiteit (IDB) 2024, is een oproep tot actie voor alle belanghebbenden om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen en terug te draaien,” zegt Itoewaki.
Dit kan volgens haar door de implementatie van het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework te ondersteunen.
Zij roept lokale gemeenschappen, autoriteiten, belangengroepen, internationale NGO’s, wetenschappelijke instituten, experts, universiteiten, coalities van bedrijven, landeigenaren en lokale gebruikers van natuurlijke hulpbronnen, en vooral overheden die beleid ontwikkelen, op tot actie.
“Iedereen moet zich inzetten voor de wettelijke erkenning van inheemse gronden, zodat inheemsen zekerheid hebben op hun voorouderlijke grond en deze nog beter kunnen beschermen.
Dit is de eerste stap die de overheid kan nemen in een land voor inheemsen, en het is een erkenning en respect voor de onmisbare bijdrage die inheemse gemeenschappen leveren aan het behoud en de bescherming van de biodiversiteit,” aldus Itoewaki.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com