Laaggeletterdheid neemt toe in Suriname door focus op niet- educatieve content

Alfabet letters

Volgens recente analyses die aan GFC Nieuws zijn verstrekt, ondervindt Suriname steeds duidelijker de gevolgen van een groeiend probleem met laaggeletterdheid.

Analisten wijzen GFC erop dat veel Surinamers moeite hebben met het begrijpen van tekst, een trend die zorgwekkende vormen aanneemt.

“Binnen de samenleving in Paramaribo, maar ook in de districten, besteden veel mensen hun vrije tijd aan het kijken naar niet- educatieve filmpjes op hun mobiele telefoon, in plaats van zich te verdiepen in educatieve inhoud,” zegt analist R. Pinas.

Deze verschuiving weg van leesvaardigheid en richting oppervlakkige content heeft volgens hem niet alleen effect op de persoonlijke ontwikkeling, maar ook op de economische gezondheid van het land.

“Ik kom dagelijks mensen tegen die helemaal niets begrijpen van wat ze lezen. Het is een zorgelijke situatie die snel aan het verslechteren is,” voegt Pinas toe. Hij wijst erop dat deze neiging naar kennisverarming desastreuze gevolgen kan hebben voor Suriname.

Vergelijken we de huidige situatie met vroeger, dan ziet men een scherp contrast. Voorheen was een bezoek aan de bibliotheek een gebruikelijke manier om de vrije tijd te besteden en werden boeken gezien als belangrijke bronnen van kennis en vermaak.

Nu lijkt de jeugd en ook volwassenen meer geïnteresseerd in kortstondig entertainment.

Het gebrek aan begrijpend lezen heeft verstrekkende gevolgen voor de economie, zeggen experts aan GFC.

Werknemers die instructies of rapporten niet goed kunnen begrijpen, zijn minder productief en maken vaker fouten. Dit kan leiden tot inefficiëntie en verminderde concurrentiekracht op zowel Surinaamse als internationale markten.

Daarnaast is de capaciteit voor zelfontwikkeling en levenslang leren beperkt, wat zeer noodzakelijk is in een snel veranderende wereld.

Dit vraagstuk in Suriname vereist volgens waarnemers onmiddellijke aandacht en een gezamenlijke aanpak om de trend om te keren en de toekomst van het land veilig te stellen.