Omstreden uitspraken van Surinaams-Nederlandse gelovige over armoede leiden tot verontwaardiging

meisje armoede

Verscheidene lezers van GFC Nieuws hebben verontwaardigd gereageerd na uitspraken van een Surinaams-Nederlandse bejaarde, woonachtig in Den Haag.

In een interview met GFC verklaarde de vrouw die lid is van een Volle Evangelie Gemeente, dat mensen vóór hun geboorte hun ouders, woonland en levensloop kiezen.

Deze prenatale keuzes zouden volgens haar in overeenstemming met God gemaakt worden om zo op aarde moeilijke lessen te leren die bijdragen aan de evolutie van de ziel.

Haar meest controversiële bewering was dat de armoede in Suriname een bewuste keuze is van de zielen die daar geboren worden, als onderdeel van hun spirituele ontwikkeling.

Deze opmerkingen hebben vooral in Suriname voor ophef gezorgd bij sommige lezers. Veel Surinamers hebben via mobiele communicatie laten weten het volstrekt oneens te zijn met deze zienswijze, die zij als beledigend ervaren.

New Age geloofssystemen

Ook in Nederland is de reactie eveneens kritisch. Een gelovige heer liet aan GFC weten dat de dame blijkbaar invloeden van het New Age geloof in haar overtuigingen verwerkt, wat afwijkt van de traditionele christelijke doctrines.

New Age geloofssystemen, die soms elementen van het christendom integreren, leggen vaak de nadruk op spiritualiteit en persoonlijke groei.

Centrale thema’s zijn reïncarnatie, karma en het idee dat zielen voor de geboorte levensplannen maken, inclusief de keuze van hun fysieke, economische en sociale omstandigheden.

Deze geloofsovertuigingen hebben raakvlakken met concepten uit het hindoeïsme en boeddhisme, waar het idee van karma en wedergeboorte centraal staat.

De uitspraken van de Haagse bejaarde roepen vragen op over de acceptatie van New Age denkbeelden binnen traditionele religieuze gemeenschappen en de gevoeligheid van dergelijke uitspraken binnen de multiculturele context van Suriname.

Dit incident heeft niet alleen een dialoog geopend over spirituele overtuigingen maar ook over de grenzen van religieuze uitspraken en de impact hiervan op interculturele relaties.

De kritiek van personen binnen de Surinaamse gemeenschap illustreert de complexiteit van het vermengen van persoonlijke overtuigingen met collectieve culturele waarden.

Foto ter illustratie.