USAID/BHA verzorgt cursus schoolveiligheid in Suriname

usaid training

De cursus Schoolveiligheid, een innovatief initiatief om scholen voor te bereiden op natuurrampen en andere noodsituaties, werd vrijdag afgesloten bij het ministerie van Onderwijs.

Het programma maakt deel uit van het Risicomanagement Training en Technische Ondersteuningsprogramma van de United States Agency for International Development (USAID), uitgevoerd door het Bureau voor Humanitaire Hulp (BHA) van USAID, in samenwerking met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en het Ministerie van Onderwijs in Suriname. Deze intensieve training vond plaats van 15 tot 17 mei.

Gedurende deze cursus namen de deelnemers deel aan een reeks interactieve sessies, workshops en casestudies onder leiding van risicomanagementspecialisten van USAID.

Belangrijke onderwerpen die aan bod kwamen, waren onder andere:

Risicobeoordelingsmethodieken specifiek voor onderwijsomgevingen.
Ontwikkeling en implementatie van uitgebreide noodplannen.
Crisiscommunicatiestrategieën voor effectieve coördinatie tijdens noodsituaties.
Beste praktijken in schoolveiligheidsbeheer en veerkrachtbevorderende maatregelen.

“We zijn tevreden met het succes van de cursus Schoolveiligheid en de inzichten die onze partners en deelnemers hebben gedeeld,” zei Catherine Griffith, Hoofd Politiek-Economische Zaken van de Amerikaanse Ambassade. “Door gebruik te maken van de expertise van USAID, NCCR en het Ministerie van Onderwijs in Suriname, hebben we onderwijsstakeholders voorzien van essentiële hulpmiddelen en strategieën om veiligere leeromgevingen te creëren.”

De samenwerking tussen USAID, NCCR en het Ministerie van Onderwijs in Suriname was van cruciaal belang voor de relevantie en impact van de cursus.

Vertegenwoordigers van elke organisatie droegen actief bij aan de curriculumontwikkeling, de uitvoering van sessies en de facilitering van discussies, wat zorgde voor een gezamenlijke en holistische benadering van schoolveiligheid.

“We zijn trots op het partnerschap dat is gesmeed tijdens de cursus Schoolveiligheid, wat onze gedeelde toewijding aan rampenweerbaarheid en gemeenschapswelzijn weerspiegelt,” zei NCCR-coördinator Jerry Slijngard.

“De kennis en vaardigheden die tijdens deze training zijn opgedaan, zullen aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de paraatheid en responsmogelijkheden in onderwijsinstellingen.”

Het ministerie van Onderwijs in Suriname sprak zijn dank uit voor de gezamenlijke inspanning en benadrukte het belang van het voortzetten van dergelijke initiatieven om een cultuur van veiligheid en veerkracht in scholen te bevorderen.

Het succes van de cursus Schoolveiligheid onderstreept de voortdurende inzet van USAID, NCCR en het Ministerie van Onderwijs in Suriname om veerkrachtige gemeenschappen op te bouwen en de impact van rampen op onderwijsinstellingen te verminderen.