Het Surinaamse volk wordt verraden door haar eigen leiders

Paramaribo Suriname onafhankelijkheidsplein

OPINIE- Het is tijd om de bittere waarheid onder ogen te zien: alle politieke partijen in Suriname, zonder uitzondering, belazeren het kiezersvolk.

Ze maken schaamteloos misbruik van de lichtgelovigheid van grote delen van deze samenleving.

Deze bittere pil wordt niet minder bitter door hem te omhullen met valse beloften of door enkel de rol van kritische toeschouwer te spelen, zoals de oppositie dat doet.

Waar zijn de oplossingen? Waar zijn de concrete plannen om Suriname uit de economische, sociale en politieke malaise te trekken? Geen enkele partij of partijleider komt met iets substantieels op de proppen. Het is een eeuwige cyclus van kritiek leveren zonder zelf iets beters voor te stellen.

Ook de analisten die haast dagelijks via de media felle kanttekeningen plaatsen bij het beleid van de huidige regering, doen ook niet veel meer dan het stoken van vuur zonder enige warmte te bieden.

Zeuren over wanbeleid is makkelijk; daadwerkelijke oplossingen bieden blijkbaar niet.

In de kern van dit probleem ligt een diepe incompetentie. Een land kan geen welvaart creëren als het geleid wordt door beleidsmakers die simpelweg niet capabel zijn.

En helaas is dat precies waarvan sprake is in Suriname. De ‘leiders’ missen de kwaliteiten die nodig zijn om echte, duurzame veranderingen te bewerkstelligen. Hun gebrek aan visie en bekwaamheid is niet alleen teleurstellend, het is ronduit gevaarlijk.

Het scenario voor na 2025 is voorspelbaar: de Surinaamse bevolking zal zich voor de zoveelste keer bedrogen voelen. Er komt geen wonder.

Er komt geen plotselinge ommekeer. Het enige dat ze zullen erven van deze politieke klucht is een verdere erodering van het nationaal welzijn.

Wanneer zullen ze leren? Het is hoog tijd dat ze eisen dat hun politici doen waarvoor ze gekozen zijn: leiden met integriteit, transparantie en bekwaamheid.

Ze moeten in Suriname af van politici die meer acteur zijn dan actief, meer problematisch dan probleemoplossend.