Suriname ontdekt olie- en gasrijkdom: meer dan 2,4 miljard vaten

olie suriname

Suriname heeft een aanzienlijke hoeveelheid oliebronnen ontdekt die nu geschat worden op meer dan 2,4 miljard vaten ruwe olie en vloeistoffen, met daarnaast meer dan 12,5 biljoen kubieke voet aan gas, zo meldt Bloomberg.

Recent heeft het Maleisische Petronas bijna 400 miljoen vaten olie ontdekt in de Roystonea en Fusaea blokken.

Deze vondsten zouden voldoende zijn om een drijvend productie-, opslag- en overslagplatform (FPSO) te bevoorraden, dat dagelijks ongeveer 100.000 vaten olie kan verwerken.

Dit markeert de eerste keer dat zo’n ontwikkeling in Suriname van de grond komt.

Deze vondsten spelen goed in op de bestaande vaardigheden van Petronas in de ontwikkeling van vloeibaar aardgas (LNG), terwijl ze tegelijkertijd olie leveren om de voornamelijk op LNG gerichte portefeuille van het bedrijf te diversifiëren, aldus Julie Wilson, onderzoeksdirecteur van WoodMac.

Sinds 2019 zijn er in Suriname negen diepwateroliegebieden ontdekt.

TotalEnergies en APA Corp. staan op het punt om een clusterontwikkeling voor een FPSO te autoriseren op blok 58, en het noordelijker gelegen blok 53 zou kunnen leiden tot een grotere clusterontwikkeling.

In buurland Guyana wordt de ontwikkeling van tien FPSO’s in het Stabroek-blok geschat op meer dan 150 miljard dollar, uitgaande van een Brent-olieprijs van 65 dollar per vat.

Deze opbrengsten worden verdeeld tussen de regering en drie andere eigenaren, waaronder Exxon Mobil Corp., dat vorige maand het zesde FPSO in het blok goedkeurde.

Foto ter illustratie.