President Santokhi’s aanpak bij GBB ontbeert daadkracht

gbb grondbeleid

OPINIE – In een recent optreden op Radio ABC’s programma Welingelichte Kringen, onthulde president Chan Santokhi van Suriname de uitdagingen waarmee zijn regering wordt geconfronteerd bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).

Hij erkende openlijk dat het huidige beleid tot schade, onzekerheid en ongerustheid leidt, niet alleen onder de burgers, maar ook binnen de overheid zelf. Echter, ondanks deze erkenning, schiet zijn voorgestelde aanpak tekort en verdient kritiek.

Een van de meest teleurstellende aspecten van Santokhi’s benadering is zijn neiging om de verantwoordelijkheid voor de problemen bij vorige regeringen neer te leggen.

Terwijl dit misschien politiek handig lijkt, getuigt het niet van de daadkracht en leiderschap die nu vereist zijn.

Het is tijd voor een regering die verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen acties en actief werkt aan het oplossen van de bestaande problemen, in plaats van simpelweg te wijzen naar fouten uit het verleden.

Hoewel het aanstellen van administratief personeel om oude aanvragen te verwerken een stap in de goede richting is, is het onduidelijk hoe deze maatregel toekomstige problemen zal voorkomen.

Transparantie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze veranderingen daadwerkelijk bijdragen aan het oplossen van de problemen en niet slechts oppervlakkige oplossingen bieden die de diepere kwesties maskeren.

Bovendien, hoewel de president beweert dat zijn nieuwe aanpak zal leiden tot snellere afhandeling van brieven en klachten, is het onduidelijk hoe deze “unit” precies werkt en hoe eerlijk en transparant de besluitvorming is.

Surinamers hebben recht op een overheid die openheid en eerlijkheid hoog in het vaandel draagt, vooral als het gaat om zaken die zo’n directe invloed hebben op hun leven en welzijn.

Het is duidelijk dat Santokhi’s aanpak van het GBB-ministerie niet voldoet aan de behoeften van het Surinaamse volk.

Wat we nodig hebben is een regering die niet alleen problemen aanpakt als ze zich voordoen, maar actief werkt aan het voorkomen van toekomstige problemen door middel van consistente en rechtvaardige beleidsvorming.

We roepen de regering op om haar aanpak te heroverwegen en te streven naar echte oplossingen die de belangen van alle Surinamers dienen.

Het is tijd voor daadkrachtig leiderschap dat zich richt op de belangen van het volk en niet op politiek gewin.

D. Karamat-Ali