Kind- en jeugdpsycholoog Juljo Cruden in Suriname geeft in een reactie tegenover GFC Nieuws aan, dat het gevoel onder tieners dat praten niet helpt, uit verschillende factoren kan voortkomen.
Hij illustreert dit met een voorbeeld waarin tieners het gevoel kunnen hebben dat hun ouders hen niet begrijpen wanneer ze alleen advies geven zonder naar hun standpunt te luisteren.
Een tiener kan bijvoorbeeld problemen hebben op school en ouders reageren met: “Je moet gewoon harder je best doen.” Dit kan volgens hem de tiener het gevoel geven dat zijn ouders zijn gevoelens en moeilijkheden niet serieus nemen.
Volgens Cruden is het belangrijk om te begrijpen dat jongeren in deze fase nog steeds hun emoties en impulsen leren beheersen omdat hun hersenen zich nog ontwikkelen, wat kan leiden tot frustratie bij zowel de tiener als de ouders.
Hij wijst erop dat ze ook druk kunnen ervaren van leeftijdsgenoten of sociale media, waardoor ze minder ontvankelijk zijn voor de mening van hun opvoeders.
Om effectiever te communiceren met adolescenten stelt hij dat het belangrijk is voor ouders om empathie te tonen en open vragen te stellen en actief te luisteren naar wat het kind te zeggen heeft.
“Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: ‘Je moet je kamer opruimen’, kunnen ouders vragen: ‘Hoe kunnen we samenwerken om ervoor te zorgen dat de kamer opgeruimd wordt?’ Dit moedigt de tiener aan om zijn mening te delen en betrokken te zijn bij het vinden van een oplossing.”
Cruden benadrukt verder het belang van een veilige en ondersteunende omgeving waarin jeugdigen zich vrij voelen om zichzelf te uiten.
Hij adviseert tegen fysieke straffen en suggereert in plaats daarvan het belonen van positief gedrag, het stellen van consequente grenzen en het communiceren van duidelijke verwachtingen.
Hij waarschuwt dat het gebruik van fysieke straffen op lange termijn schadelijke gevolgen kan hebben voor de relatie tussen ouders en kinderen, evenals voor de ontwikkeling van het kind zelf.
“Het heeft echt impact op de ontwikkeling van de tiener en zal dit negatief beïnvloeden, met mogelijke gevolgen voor de mentale gezondheid zoals verhoogde agressie, depressie en een laag zelfbeeld.”
De psycholoog onderstreept verder het belang van het begrijpen van de tienerjaren als een cruciale ontwikkelingsfase en het bieden van begeleiding en ondersteuning aan opvoeders.
Hij moedigt ouders aan om opvoedingscursussen te volgen en professionele hulp te zoeken om hun opvoedingsvaardigheden te verbeteren.
Deze cursussen kunnen hen voorzien van de nodige vaardigheden en tools om effectief met de uitdagingen van het ouderschap om te gaan.
“Het zou wenselijk zijn als de overheid het belang van deze cursussen erkent en structurele ondersteuning biedt, vergelijkbaar met de prenatale zorg die wordt geboden tijdens de zwangerschap.”
“Zo kunnen ouders al vanaf het begin van hun ouderschap worden voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om hun kinderen te begeleiden en te ondersteunen in hun ontwikkeling.”
“Tevens een mooie kennismaking met wat ze mogen verwachten en hoe ze het goed kunnen doen als ouders,” aldus de deskundige.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com