Chinese elektrische auto’s overspoelen Nederland: ‘Nu wij in Suriname nog’, zegt analist

elektrische auto suriname

De opmars van Chinese elektrische auto’s in Nederland lijkt onstuitbaar, en volgens Suriname analist Soeroechomento is het slechts een kwestie van tijd voordat ook het Zuid-Amerikaanse land volgt.

In 2023 zijn er in Nederland maar liefst 14.319 nieuwe elektrische auto’s van Chinese merken geregistreerd, een significante toename ten opzichte van de 7.624 in 2022, aldus cijfers van onder meer de BOVAG.

Populaire merken zoals Aiways, BYD, JAC, Lynk & Co, MG, Nio, Xpeng en Zeekr zijn nu een veelvoorkomend gezicht op de Nederlandse wegen.

BYD (Build Your Dream) heeft zelfs meer elektrische voertuigen verkocht dan Tesla in hetzelfde jaar.

De Nederlandse overheid speelt een grote rol in deze verschuiving door een subsidie van € 2.950 aan te bieden voor nieuwe elektrische voertuigen.

Soeroechomento is ervan overtuigd dat deze trend snel naar Suriname zal overwaaien. “De toekomst is elektrisch, hoe je het ook wendt of keert,” zegt hij.

Hij wijst echter op de noodzaak om de infrastructuur in Suriname te verbeteren om een soepele overgang naar elektrisch rijden mogelijk te maken.

Een belangrijk voordeel voor Suriname is dat de meeste huizen over een garage beschikken of ruimte voor de deur hebben om auto’s ’s nachts op te laden.

Soeroechomento voegt toe: “Er bestaan nu al snelladers die de accu binnen een halfuur kunnen vol laden. Gezien Paramaribo relatief klein en dichtbevolkt is, zijn er niet veel publieke laadplekken nodig.”

Foto ter illustratie.