In vroegere tijden was het in Suriname gebruikelijk dat kinderen hun ouders niet mochten tegenspreken.
Eenmaal uitgesproken, dienden de woorden van vader of moeder als wet te gelden en een weerwoord uiten werd beschouwd als een daad van brutaliteit die vaak met een pak slaag werd bestraft.
Dit resulteerde in een cultuur waarin kinderen zich vaak niet vrij voelden om zich te uiten en hun gedachten en gevoelens te delen.
Tegenwoordig is er een merkbare verschuiving zichtbaar in deze ouder-kindrelaties, waarbij deskundigen benadrukken dat het juist belangrijk is dat jongeren zich uiten en vertellen wat er in hun hart leeft.
Deze verandering weerspiegelt een groeiend besef van het belang van open communicatie en het erkennen van de stem van het kind binnen het gezin.
Het aanmoedigen van jeugdigen om zich uit te spreken, bevordert volgens een pedagoge uit Paramaribo, in gesprek met GFC Nieuws Lifestyle, hun emotioneel welzijn en zelfexpressie.
Het stelt hen in staat om hun gedachten, zorgen en ideeën te delen, en draagt bij aan een gezondere dynamiek binnen het gezin.
Bovendien draagt het volgens haar bij aan een cultuur van respect en gelijkwaardigheid, waarbij de stem van elk individu wordt gewaardeerd en gerespecteerd, ongeacht hun leeftijd.
Door open communicatie te bevorderen, kunnen naar haar zeggen beide partijen elkaar beter begrijpen en samen groeien als een hechte en ondersteunende familie.
Foto ter illustratie.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com