Een Nederlander die al jaren in Suriname woont heeft zijn ervaringen met de schuldcultuur in het land gedeeld met GFC Nieuws Lifestyle.
Volgens hem is het probleem van wanbetaling niet beperkt tot de Surinaamse overheid, maar is het een wijdverbreid knelpunt in de samenleving zelf. “Het is een samenlevingsprobleem,” legt hij uit.
“Ik en mijn Nederlandse vrienden en vriendinnen hier in Paramaribo hebben vaak besproken hoe wij mensen geld hebben geleend en de verwachting hadden dat dit eerlijk terugbetaald zou worden. Tot nu toe is dat bij velen niet gelukt.”
De 42- jarige man die anoniem wenst te blijven vertelt dat hij en zijn maatjes regelmatig met excuses worden geconfronteerd wanneer ze proberen hun geleend geld terug te krijgen.
“Er zijn meer dan twaalf mensen die mij nu geld schuldig zijn. Wanneer ik hen bel, nemen ze niet op of komen ze met smoesjes. Van een aantal heb ik de hoop al opgegeven. Dat geld ben ik zeker kwijt,” deelt hij.
Deze ervaringen hebben hem en zijn kennissen ertoe bewogen om te besluiten niemand meer geld te lenen. “Ik heb mezelf beloofd om niemand hier ooit nog één cent te lenen, wat de redenen ook mogen zijn,” zegt hij resoluut.
Hij uit ook zijn frustratie over de kritiek die de lokale bevolking heeft op de regering wat betreft hun financieel beleid. “Maar veel van hen doen echt hetzelfde. Men leent geld en betaalt vaak niet terug,” sluit hij af.
Dit perspectief werpt een licht op de bredere culturele normen rond geld lenen en schulden in Suriname die verder gaan dan alleen overheidsinstellingen.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com