Een vertegenwoordiger van het KIVC in Paramaribo heeft voorgesteld dat jongeren in Suriname vanaf hun zestiende levensjaar rijlessen kunnen gaan volgen, gebaseerd op het Nederlandse model.
In Nederland kon je voorheen pas vanaf je achttiende beginnen met rijlessen. Maar sinds 2011 is de wet aangepast, waardoor jongeren vanaf 16,5 jaar al rijlessen kunnen nemen en op hun zeventiende hun rijbewijs kunnen halen.
Tot hun achttiende moeten ze wel onder begeleiding van een ervaren bestuurder rijden.
“Dit model heeft in Nederland veel voordelen gebracht. Een van de belangrijkste voordelen is dat jongeren meer ervaring opdoen voordat ze zelfstandig mogen rijden. Doordat ze na het examen nog een jaar onder begeleiding rijden, krijgen ze de kans om op een veilige manier kilometers te maken, wat hun verkeersvaardigheden vergroot”, aldus de vertegenwoordiger.
In Suriname rijden veel jongeren onder de 18 jaar op brommers. Een brommer is echter gevaarlijker dan een auto, omdat de bestuurder niet goed beschermd is bij een ongeval. Een auto is daarentegen een veiliger voertuig, waardoor deelname aan het verkeer minder risicovol wordt.
Uit onderzoek van de Technische Universiteit Delft blijkt namelijk dat de grootste groep verkeersslachtoffers in Groot-Paramaribo bromfietsers (42,5%) zijn, gevolgd door voetgangers (23,1%) en autobestuurders (18,6%).
Volgens research van GFC Nieuws had Suriname in 2023 ongeveer 13,22 verkeersdoden per 100.000 inwoners, terwijl Nederland slechts 4,33 verkeersdoden per 100.000 inwoners had.
Deze cijfers zijn afkomstig van het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname en het Nederlandse CBS.
Het invoeren van een model zoals in Nederland zou een positieve impact kunnen hebben op de verkeersveiligheid in Suriname, door jongeren al op vroege leeftijd veilig en verantwoord te leren rijden.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com