Surinamers die stap maken naar buitenland keren diep teleurgesteld terug, weet analist

suriname zanderij airport johan adolf pengel luchthaven

Veel Surinamers die ervoor kiezen hun thuisland te verlaten om hun geluk in het buitenland te beproeven, keren vaak gedesillusioneerd terug.

Dit deelt Suriname-analist en criticus R. Pinas in een korte mail gericht aan onze lifestyleredactie.

Pinas wijst erop dat mensen, ongeacht hun woonplaats, eerst alles moeten proberen om te slagen in hun eigen vertrouwde omgeving.

“Je kent er de regels, de sociale normen en de lokale cultuur en taal,” legt hij uit. “Dat geeft je een fundament waarop je kunt bouwen.”

Volgens Pinas is het essentieel om te erkennen dat geluk en kracht vaak het sterkst gevoeld worden op plaatsen waar men zich begrepen voelt en op de gemeenschap kan rekenen.

“Wanneer je verhuist naar een vreemde plek, vooral als het geen Nederland is, verlies je vaak deze essentiële elementen. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en frustratie,” zegt hij.

Hoewel het eenieder vrij staat om te emigreren, waarschuwt hij dat het leven in het buitenland als immigrant verre van rooskleurig kan zijn.

De uitdagingen beginnen bij het niet kennen van de omgeving, wat leidt tot moeilijkheden bij het navigeren in sociale en professionele settings. Ook culturele verschillen kunnen leiden tot misverstanden en een gevoel van vervreemding.

“Veel Surinamers die terugkeren, melden dat ze onderschat hadden hoe moeilijk het is om zich aan te passen aan een nieuwe cultuur en dat ze de ondersteuning van thuis misten,” voegt Pinas toe.

Hij adviseert potentiele emigranten grondig na te denken over hun beslissing en zich goed voor te bereiden op de mogelijke culturele schok en de uitdagingen van het immigrantenbestaan. “Soms is het gras elders niet groener,” concludeert hij.