Momenteel kijken ondernemers in en buiten Suriname met argusogen naar de koers van de Surinaamse dollar (SRD) ten opzichte van de Amerikaanse dollar (USD).
Op dit moment betalen ze ruim SRD 33.50 voor 1 USD, maar wat als die verhouding plotseling sterk zou veranderen?
Verscheidene ondernemersleiders in Paramaribo, Suriname, waarschuwen in gesprek met GFC Nieuws voor de ernstige gevolgen van een veel lagere wisselkoers van de SRD ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De vraag is: zijn hun zorgen ongegrond?
Als de waarde van de SRD snel zou stijgen ten opzichte van de USD, dus bij een enorme koersdaling, zou dit een reeks problemen veroorzaken voor de handelaren en de samenleving, beweren ze.
“De Surinaamse economie leunt zwaar op de Amerikaanse dollar. Bijna alles, van dagelijkse goederen tot grote importen, wordt betaald in USD.”
“De betalingen voor deze importen vinden meestal plaats in USD, waardoor een sterke Amerikaanse dollar van vitaal belang is voor het soepel functioneren van het bedrijfsleven in Suriname.”
“Een van de meest directe gevolgen van een veel sterkere SRD zou zijn dat wij ondernemers dan ook meer SRD’s moeten verdienen om de kosten in Amerikaanse dollars te dekken.”
“Het gaat niet alleen om de kosten van importen, maar ook de salarissen van werknemers. Momenteel zijn de salarissen gebaseerd op de huidige wisselkoers.”
“Als de SRD veel sterker wordt, zouden wij ook veel meer Surinaamse valuta moeten genereren om dezelfde hoeveelheid dollars te verkrijgen om ook de salarissen te kunnen blijven betalen”, legt een ondernemersmagnaat uit Paramaribo uit.
“Dit zou een enorme druk leggen op onze bedrijfswinsten en de financiële stabiliteit van veel ondernemingen in ons land in gevaar brengen.”
“Bovendien zouden leningen en andere financiële verplichtingen die in USD zijn aangegaan, duurder worden om terug te betalen in SRD.”
“Handelaren zouden dus meer SRD’s moeten verdienen om de stijgende kosten van deze leningen te dekken, wat de financiële lasten van bedrijven verder zou verzwaren en de groei zou belemmeren”, legt hij verder uit.
Deze veranderingen zouden naar zijn zeggen een domino-effect hebben op de gehele Surinaamse economie. Het zou leiden tot een afname van de koopkracht van consumenten, aangezien importproducten duurder zouden worden.
Dit zou op zijn beurt de vraag naar goederen en diensten verminderen, waardoor bedrijven nog meer onder druk zouden komen te staan.
Een econoom uit Amsterdam, Nederland, zegt dat de zorgen van handelaren over de gevolgen van een plotsklaps te sterke SRD gegrond zijn.
“Een plotselinge snelle daling van de wisselkoers zou ernstige verstoringen kunnen veroorzaken in het Surinaamse bedrijfsleven en de economie als geheel.”
“Een sterkere SRD zou inderdaad de kosten verhogen voor bedrijven die afhankelijk zijn van USD- transacties, en zou ook de koopkracht van werknemers in Suriname kunnen aantasten als salarissen niet worden aangepast aan de nieuwe wisselkoers”, zegt hij desgevraagd aan GFC.
Het is, zo zegt hij, van belang dat beleidsmakers in Suriname deze kwestie nauwlettend volgen en maatregelen nemen om de stabiliteit van de valuta te waarborgen en een abrupte verstoring van de markt te voorkomen.
“Een stabiele koers is ideaal, maar een extreme daling van de wisselkoers zal veel bedrijven in Suriname in grote problemen brengen en ook schade toebrengen aan de economie”, legt ook de ondernemersmagnaat uit.
Veel bedrijven zien hun inkomsten dalen
Intussen heeft GFC Nieuws zaterdag ook gesprekken gehad met verschillende bedrijfseigenaren, die wijzen op een alarmerende situatie in diverse handelssectoren in Suriname.
Grote bedrijven kampen volgens hen met een dramatische inkomstendaling van wel 40 tot 60 procent.
Deze neerwaartse spiraal wordt toegeschreven aan koersmanipulaties door geld af te romen- OMO’s van de Centrale Bank van Suriname- op een volgens hen totaal verkeerde wijze. De OMO’s hebben volgens de ondernemers een verwoestend en zeer complex effect hebben op de Surinaamse economie.
Alarmberichten zijn naar hun zeggen al maanden geleden naar de governor van de Centrale Bank gestuurd, maar tot dusver lijkt er geen verbetering in zicht te zijn.
De situatie wordt door hen als zeer ernstig bestempeld, met veel grote bedrijven die financiële problemen ondervinden. Zie bericht.
Ook Mungra waarschuwt voor OMO Centrale Bank
In een verklaring heeft de vooraanstaande DNL- topman, ingenieur Dharm Mungra, betoogd dat het IMF-principe om inflatie te beteugelen, dat tijdens de Grote Depressie in Amerika werd toegepast, niet geschikt is voor de huidige situatie in Suriname.
Mungra benadrukt dat de omstandigheden nu anders zijn en dat het principe van het IMF, gebaseerd op het verminderen van koopkracht en het afremmen van consumptie en productie, niet effectief is.
Volgens Mungra zijn de OMO’s geen oplossing gebleken voor Suriname. Integendeel, ze hebben geleid tot een enorme schuld die nu door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op de belastingbetalers wordt afgewenteld.
Deze uitspraken van Mungra benadrukken het belang van het begrijpen van de unieke economische omstandigheden van Suriname en het vinden van passende oplossingen die hiermee rekening houden.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com