Grote stijging in wisselkoers voorspelt door Surinaamse ondernemers: Economische tijdbom dreigt

cambio SRD dollar koers

Een groep invloedrijke ondernemers in Suriname, waarbij het belangrijk is te benadrukken dat het niet om kleine, maar om grote ondernemingen gaat, heeft zaterdagavond een alarmerende voorspelling gedaan over de wisselkoers van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Volgens hen staat de Surinaamse economie aan de rand van een economische tijdbom, en een belangrijke oorzaak is naar hun zeggen de kunstmatige manipulatie van de wisselkoers door de autoriteiten.

In een exclusief gesprek met GFC Nieuws heeft een bekende ondernemingsleider die verkiest anoniem te blijven, verklaard dat momenteel nog steeds aanzienlijke hoeveelheden Surinaams geld worden onttrokken uit de samenleving om de wisselkoersen te stabiliseren.

Echter, dit beleid heeft volgens hem en zijn collega-ondernemers desastreuze gevolgen voor de handel en het wordt hoog tijd om hiermee te stoppen.

Hij benadrukt dat de Surinaamse overheid dit afromen niet langer kan volhouden, omdat het ernstige gevolgen heeft voor de economie en handelsondernemingen in het land.

De grootondernemer legt uit dat het manipuleren van de wisselkoers door steeds geld uit de economie te halen, een complex systeem van negatieve gevolgen met zich meebrengt.

Hierdoor wordt de economie feitelijk tot stilstand gebracht, waardoor handelsondernemingen ernstig worden geschaad.

Het voorspelde scenario is alarmerend: de ondernemersmagnaten waarschuwen dat de wisselkoers van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar zou kunnen stijgen naar boven de 50 en zelfs 60 SRD voor 1 Amerikaanse dollar zodra het afromen wordt losgelaten.

Maar hoe zou dit mechanisme in werking treden?

Als het grootschalige afromen van Surinaams geld door de overheid stopt, zou dit een overvloed aan SRD in de economie brengen, terwijl de vraag naar Amerikaanse dollars hoog blijft, wordt door de zakenlui uitgelegd.

Deze onbalans tussen vraag en aanbod zou de waarde van de Surinaamse dollar drukken ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat resulteert in een stijging van de wisselkoers.

Dit fenomeen is niet alleen theoretisch; het is een realiteit die dreigt te ontstaan als er geen verandering in het monetair beleid plaatsvindt.

Deze waarschuwingen van de Surinaamse ondernemers onderstrepen de dringende noodzaak voor de autoriteiten om een meer duurzame aanpak te hanteren in het beheer van de wisselkoers en de algehele economische stabiliteit.