Grote bedrijven in Suriname maken enorme verliezen en kunnen hun schulden niet meer betalen

Recessie economie

Verschillende personen uit het bedrijfsleven in Suriname hebben zaterdagavond aan GFC Nieuws uitgelegd dat het extreem slecht gaat in diverse handelssectoren in het land. Er zou sprake zijn van een economische tijdbom.

“De situatie is momenteel enorm beroerd en een groot deel van de samenleving is hiervan helemaal niet op de hoogte”, zeggen ze.

De zakenlieden leggen uit dat veel grote bedrijven in Suriname de laatste maanden een enorme achteruitgang hebben gemerkt in hun inkomsten, in sommige gevallen wel 40 tot 60 procent.

Ze geven de schuld onder andere aan koersmanipulaties door het afromen van Surinaams geld uit de samenleving, wat volgens hen een complex en desastreus effect heeft op de Surinaamse economie.

Als voorbeeld wordt aangehaald dat verschillende ondernemers hun voorraden niet meer zo makkelijk kunnen verkopen.

“Een zeer bekende en grote handelszaak verkocht tot voor kort nog gemiddeld ruim 50 nieuwe auto’s per maand. Dat aantal is al lange tijd gedaald naar rond de 26 tot 27 voertuigen.”

“Hoge schulden die in het buitenland moeten worden afbetaald, lukt niet meer en de directie zoekt naarstig naar oplossingen,” wordt onthuld in gesprek met GFC.

“En er zijn nog veel meer bedrijven, ook in andere branches, die niet meer in staat zijn om hun rekeningen te betalen. De situatie is echt zeer ernstig,” wordt verder aangehaald.

Één van de ondernemers met meerdere zaken in Paramaribo en omstreken vertelt aan GFC dat er maanden geleden berichten zijn gestuurd naar de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, om alarm te slaan over de situatie.

Ook heeft hij recent via de mobiel berichten gestuurd naar Winston Ramautarsing, de voormalige voorman van de VES.

Echter lijkt er nog geen verbetering te komen. “Veel grote zakeneigenaars in Suriname hebben het momenteel in financieel opzicht erg moeilijk, neem dat maar van ons aan,” is de boodschap die wordt gegeven.

De groep ondernemers geeft verder aan binnenkort gedetailleerde informatie te verstrekken over de specifieke redenen waarom het afromen van geld zeer ernstige gevolgen heeft voor de economie. “Het is een tijdbom,” zo beweren ze.