Een Surinaamse dame die enkele jaren geleden is geëmigreerd vanuit Paramaribo naar Nederland om met haar vriend te wonen, deelt haar ervaringen over het leven in Nederland met een Surinaams spraakaccent.
Ze legt uit dat wanneer ze haar tong niet draait, dus haar accent op een Nederlandse laat lijken, ze vaak niet serieus wordt genomen door de autochtone bevolking.
“Men associeert een Surinaams spraakaccent met onderontwikkeling. Met zo’n manier van praten hebben mensen hier in Nederland duidelijk minder respect voor mij, ondanks ik een HBO- opleiding achter de rug heb,” zegt ze tegen GFC Lifestyle.
De 20- plusser beweert nu zoveel mogelijk haar spraakaccent te veranderen om beter te integreren in de samenleving waar ze de rest van haar leven wil doorbrengen.
Ze wijst erop dat veel Surinamers in het land dit ook doen en zij beslist dus niet de enige is.
De perceptie van accenten kan een diepe culturele en psychologische impact hebben op hoe mensen worden waargenomen, zegt een deskundige uit Amsterdam aan GFC.
Accenten kunnen onbewuste associaties oproepen over iemands achtergrond, opleidingsniveau of sociale status. In sommige gevallen kunnen deze worden geassocieerd met stereotypen of vooroordelen, wat kan leiden tot discriminatie of verminderd respect.
Een lid van het Internationaal VrouwenCollectief dat woont in de Nederlandse hoofdstad zegt: “Het aanpassen van een accent kan een strategie zijn om dergelijke vooroordelen te vermijden en beter te integreren in onze samenleving hier, maar het roept ook vragen op over culturele identiteit en het recht om jezelf te zijn in een multiculturele samenleving.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com