Een van origine Surinaamse heer die jarenlang in het buitenland heeft gewoond, inclusief een geruime tijd in de Verenigde Staten van Amerika, ervaart nu moeite met het spreken van zijn moedertaal, het Nederlands.
“Toen ik onlangs na jaren in Nederland was om familie te bezoeken, kwam ik erachter dat mijn woorden niet meer zo vloeien als voorheen. Ik moet nu echt nadenken voordat ik wat zeg terwijl ik vroeger op school tienen kreeg voor Nederlands.”
Dat verklaarde hij tegenover een lifestyleredacteur van GFC Nieuws.
Deze ervaring is niet ongewoon. Volgens studies over internationale adoptiekinderen kunnen zelfs negenjarigen bijna volledig hun eerste taal vergeten wanneer zij uit hun geboorteland worden gehaald.
Bij volwassenen is de kans dat de eerste taal volledig verdwijnt echter klein, behalve in extreme omstandigheden, zegt Monika Schmid, een taalkundige aan de Universiteit van Essex.
Factoren zoals langdurige afwezigheid uit het taalgebied en het niet actief gebruiken van de taal kunnen bijdragen aan deze afname in taalvaardigheid.
De Surinamer van in de vijftig merkt op dat ondanks zijn uitdagingen, het contact met zijn familie en vrienden in Nederland hem helpt zijn Nederlands te onderhouden.
Met steun van zijn omgeving hoopt hij zijn Nederlands weer vloeiend te spreken.
Foto ter illustratie.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com