VES uit bezorgdheid over gebrek aan transparantie en vele corruptieschandalen in Suriname

CORRUPTIE

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) maakt zich ernstig zorgen over het voortdurende gebrek aan transparantie en de vele corruptieschandalen in Suriname.

In het Regeerakkoord 2020-2025 heeft de regering Santokhi-Brunswijk plechtig beloofd om prioriteitsacties op het gebied van anti-corruptiebeleid binnen de eerste 9 maanden van haar ambtstermijn te implementeren. Deze acties omvatten onder meer:

Het creëren van de randvoorwaarden voor het onmiddellijk in werking treden van de anti-corruptiewet.

Het instellen van een commissie voor de inventarisatie van illegale of duistere handelingen, corruptieonderzoek en het terughalen van corruptiegelden, in samenwerking met het Openbaar Ministerie en met de steun van internationale instellingen.

Het wijzigen van de Wet vervolging (voormalige) ambtsdragers, zodat zij te allen tijde ter verantwoording kunnen worden geroepen, ook al zou dat door de rechterlijke macht geschieden.

Het instellen van een ethische code voor ambtenaren en staatsdiensten, terwijl de richtlijnen c.q. wetgeving waaraan contracten moeten voldoen zullen worden bijgesteld en aangescherpt.

Tot op heden is er echter weinig vooruitgang geboekt. Zelfs het vooraf vastleggen van het vermogen van de Politically Exposed Persons (PEPs) is tot op de dag van vandaag uitgebleven.

De VES benadrukt dat er geen enkele reden is waarom de beloften voor transparant en integer bestuur na bijna 4 jaar nog steeds niet zijn gerealiseerd.

Het is nog verontrustender dat alle acties op dit gebied uitblijven, terwijl er zelfs een Gerechtelijk Vooronderzoek door het Openbaar Ministerie is gelast tegen de president en twee ministers.

De VES roept op tot meer haast en transparantie in het openbaar bestuur. Transparantie is geen gunst van politici aan de gemeenschap, maar een verplicht onderdeel van goed bestuur.