Op 16 april zijn 18 teams van de negen participerende universiteiten bekendgemaakt door de Wageningen Universiteit en Research (WUR) die mogen deelnemen aan de finale van de Food Systems Innovation Challenge in Wageningen.
De Food Systems Innovation Challenge in Wageningen streeft ernaar om de betrokkenheid en het ondernemerschap van jongeren te cultiveren door hen actief te betrekken bij activiteiten op het gebied van sociaal en ecologisch duurzame voedselsystemen.
Daarnaast gaat de Food Systems Innovation Challenge uit van geïntegreerde en innovatieve benaderingen, waarvoor een breed scala aan disciplines nodig is om gezonde, gelijke en duurzame voedselsystemen te garanderen in de toekomst.
Landen over de hele wereld hebben als doelstelling dit tegen 2030 te bereiken door de innovatieve benaderingen, gekoppeld aan de UN Food Systems Summit, te vertalen in Nationale Pathways naar duurzame voedselsystemen.
De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) is één van de negen participerende universiteiten aan de Food Systems Innovation Challenge. Jane Jagernath, MSc, is de projectcoördinator en Dr. Wasudha S. Malgie is lid van de adviesraad vanuit Suriname.
De deelnemende teams kregen de opdracht om een projectplan te realiseren dat impactvol, haalbaar en duurzaam is. Uit Suriname hebben zes teams deelgenomen, bestaande uit studenten van verschillende disciplines. Hiervan zijn twee teams, Miraculous Mycelia en EntoPro, geselecteerd om Suriname te vertegenwoordigen in de internationale challenge in september 2024 te Wageningen.
Team Miraculous Mycelia, bestaande uit studenten van de Studierichting Biologie van de Faculteit der Natuur en Wiskunde Wetenschappen (FNWW), heeft een projectplan voorgesteld waarin zij het grote potentieel van rijstkaf als medium voor paddenstoelen en compost erkennen.
Team Entopro, bestaande uit studenten van de Studierichting Agrarische Productie van de Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTeW), heeft een projectplan voorgesteld waarin zij organisch afval omzetten in hoogwaardige biomassa met behulp van larven van de Black Soldier Fly (BSF), die dure eiwitrijke voergrondstoffen kunnen vervangen.
De geselecteerde teams zullen van april tot en met september 2024 hun projectplannen uitvoeren met financiering van een impactpartner en deze tijdens de internationale challenge in Nederland presenteren. Speciale dank gaat uit naar onze impactpartner, Rob Baan van Koppert Cress, die ondernemerschap en duurzame landbouw ondersteunt in Suriname.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com