Preventie als sleutel tot meer veiligheid in Suriname

Beveiligingscamera toezicht camera preventie

In Suriname wordt de aanpak van criminaliteit vaak gekenmerkt door achteraf ingrijpen. Ja, het is bewonderenswaardig dat de Surinaamse politie regelmatig succes boekt in het oppakken van daders van ernstige misdrijven.

Dit succes verdient een applaus; immers, het oplossen van misdrijven is geen sinecure. De gemeenschap toont terecht haar waardering voor deze inspanningen die bijdragen aan het gevoel van gerechtigheid en veiligheid.

Echter, een belangrijk aspect van misdaadbestrijding wordt verontrustend verwaarloosd: preventie.

Het huidige beleid legt een overmatige nadruk op reactieve maatregelen, terwijl het preventieve aspect stelselmatig onderschat wordt.

Er is een schrijnend tekort aan patrouilles en zichtbare politie- aanwezigheid op straat. Dit gebrek aan proactieve maatregelen geeft criminelen vrij spel, wat leidt tot een verhoogd risico op misdrijven. Het resultaat? Onschuldige burgers worden het slachtoffer van misdaden die voorkomen hadden kunnen worden.

Preventie is de sleutel tot een veiligere samenleving. Het vergt een benadering waarbij niet alleen wordt ingegrepen nadat het kwaad is geschied, maar juist een waarbij wordt geïnvesteerd in maatregelen die criminaliteit voorkomen.

Verhoogde patrouilles, betere verlichting, meer camerabeveiliging en gemeenschapsprogramma’s die jongeren op een positief pad houden, zouden veel ellende kunnen voorkomen.

Deze aanpak is niet alleen effectiever maar ook kostenefficiënter. Het voorkomen van misdaad bespaart immers de economische en sociale kosten die gepaard gaan met de nasleep van misdrijven.

Het is hoog tijd dat de autoriteiten in Suriname deze kant van de misdaadbestrijding serieus nemen. Meer focus op preventie zal leiden tot een afname van de criminaliteit en, belangrijker nog, het bespaart onze burgers veel leed en trauma.

Laten we niet wachten tot het kwaad geschiedt; laten we handelen voordat het te laat is. Een proactieve houding kan en zal het verschil maken in de levens van vele Surinamers. Laten we dat niet uit het oog verliezen.