Consumenten in Suriname uiten hun verbazing en frustratie over de hogere prijzen van lokaal geproduceerd sodawater vergeleken met de geïmporteerde varianten uit Europa.
Ondanks dat het Surinaamse sodawater met lokaal water wordt vervaardigd, liggen de winkelprijzen opvallend hoger dan die van de Europese concurrenten.
Een man uit Paramaribo, in gesprek met GFC Nieuws, wijst op wat hij beschouwt als een bewijs van de buitensporige winstmarges die door Surinaamse bedrijven worden gehanteerd.
“Geen mens kan mij overtuigen dat de kosten voor het produceren van sodawater in Suriname uiteindelijk duurder is dan in Nederland.”
“Bereken de hogere kosten voor personeel in Nederland, de invoerrechten die betaald moeten worden om de blikjes het land in te brengen en ook de verschepingskosten. En toch is een blikje van het Surinaamse product in veel supermarkten ruim SRD 0.50 tot 1 SRD duurder,” legt hij uit.
De heer heeft een sterk punt. De productiekosten in Suriname zouden theoretisch lager moeten liggen, vooral gezien de lagere personeelskosten en de afwezigheid van internationale transportkosten en invoerrechten die bij geïmporteerde goederen wel gerekend worden.
Het is logisch om te concluderen dat lokale producenten profiteren van hogere prijzen, zonder dat dit gerechtvaardigd wordt door hogere productiekosten.
Bovendien zou het ondersteunen van lokale industrieën in theorie moeten leiden tot lagere kosten voor consumenten, aangezien veel van de logistieke kosten die gepaard gaan met import worden vermeden.
Dit verschil in prijs roept vragen op over de transparantie van prijsbepaling en de marktmechanismen die in Suriname gehanteerd worden.
Het is volgens critici van belang dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de prijsstructuur van lokale producenten.
Transparantie over kostprijs en winstmarges zou bij kunnen dragen aan een eerlijkere marktwerking, waarbij de consument niet onnodig meer betaalt voor een product dat lokaal voor minder geproduceerd kan worden.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com