Kinderrechten in gevaar: Suriname’s strijd tegen lijfstraffen en de roep om positieve opvoedingsmethoden

misbruik mishandeling man kind jongen meisje

In Suriname blijft het gebruik van lijfstraffen als een methode voor disciplinering in sommige huishoudens nog steeds gebruikelijk.

Hoewel sommige ouders geloven dat fysieke straffen effectief zijn om ongewenst gedrag bij kinderen te corrigeren, roept deze praktijk steeds meer zorgen op, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Internationale organisaties zoals de Verenigde Naties (VN) en UNICEF veroordelen het gebruik van lijfstraffen tegen kinderen als een schending van hun fundamentele rechten.

Ze benadrukken dat het toepassen van fysieke straffen schadelijk kan zijn voor de fysieke en emotionele gezondheid van kinderen en kan bijdragen aan een cyclus van geweld.

Volgens het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK), waar Suriname partij bij is, hebben kinderen het recht om beschermd te worden tegen alle vormen van lichamelijke of geestelijke mishandeling.

Het gebruik van lijfstraffen staat haaks op dit verdrag en het bevorderen van positieve opvoedingspraktijken die gebaseerd zijn op dialoog, begrip en respect voor de rechten van het kind.

Deskundigen benadrukken in gesprek met GFC Nieuws het belang van communicatie en positieve discipline bij het opvoeden van kinderen.

Door openlijk te praten en naar kinderen te luisteren, kunnen ouders effectieve manieren vinden om gedragsproblemen aan te pakken zonder hun toevlucht te nemen tot geweld.

Het is naar hun zeggen belangrijk dat Suriname stappen onderneemt om het gebruik van lijfstraffen te ontmoedigen en alternatieve opvoedingsmethoden te promoten die de rechten en het welzijn van kinderen respecteren.

Door middel van bewustwordingscampagnes, opvoedingscursussen en wetgeving die kinderen beschermt tegen fysiek geweld, kan Suriname volgens hen een veiligere en gezondere omgeving creëren voor de jonge generatie.