De stap van de Nationale Democratische Partij (NDP) om een motie van wantrouwen in te dienen tegen president Chan Santokhi en zijn kabinet wordt bekritiseerd door politieke analisten en tegenstanders.
Zij stellen dat de motie meer symbolisch is dan een serieuze poging om de regering ter verantwoording te roepen.
Met slechts 16 zetels in het parlement heeft de NDP niet de meerderheid om de motie te laten slagen. Critici suggereren dat de motie vooral bedoeld is om politieke druk uit te oefenen en aandacht te trekken, in plaats van een serieuze poging om de regering te vervangen.
De NDP zal steun nodig hebben van de ABOP en de PL, de regeringspartners van de VHP van president Santokhi, en zelf enkele VHP-leden om de motie succesvol te maken. Het is echter onwaarschijnlijk dat leden van de VHP zullen meewerken aan de motie, gezien hun loyaliteit aan de regeringscoalitie.
De beschuldigingen van de NDP, waaronder het vermeende focussen op belangen van vrienden en familie, worden door critici afgedaan als simplistisch en misleidend. Hoewel er zeker uitdagingen zijn voor de regering, zoals de stijgende inflatie en economische problemen, wordt betwijfeld of deze kritiekpunten de motie rechtvaardigen.
President Santokhi heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van de motie van wantrouwen. De komende dagen zal duidelijk worden hoe de politieke situatie zich verder ontwikkelt.
De president vertoeft momenteel in China.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com