Komende donderdag zullen zes studenten van de TU Delft, Nederland, in samenwerking met STEORR, de Stichting Economische Ontwikkeling Ricanau Mofo, en het ministerie van Openbare Werken, een conferentie organiseren in Paramaribo, Suriname, over de aanpak van de wateroverlast in het dorp Ricanau Mofo.
De gekozen aanpak kan een voorbeeld zijn voor hoe dat in andere gebieden in Suriname te doen die met dezelfde problemen kampen.
En voor Ricanau Mofo, Suriname, heeft een succesvolle aanpak naast een betere woonomgeving bovendien economische voordelen.
De lokale boeren kunnen dan landbouw bedrijven zonder het risico van schade door wateroverlast en kunnen daarmee het gebied tot duurzame economische ontwikkeling brengen.
Afgelopen zaterdag 6 april hebben STEORR en de studenten van de TU Delft reeds een waterconferentie in Ricanau Mofo georganiseerd, waarbij ook de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, aanwezig was.
De minister kwam een uur voor de aanvang van de conferentie in het dorp aan en is rondgeleid door de studenten om onder andere de beschoeiing om landerosie op te vangen te bezichtigen.
De vorige groep TU Delft studenten heeft ook hieraan gewerkt en de huidige groep heeft de werkzaamheden voortgezet. De districtscommissaris van Marowijne, mevrouw Dominie, heeft zich laten vertegenwoordigen door een aantal functionarissen van haar commissariaat.
De beschoeiing is een voorlopige voorziening; een damwand voor waterkering zodat het dorp niet onder water loopt, is een betere oplossing.
De damwand is tegelijk een bescherming tegen de afkalving van de oever. De studenten hebben ook bestudeerd welke maatregelen getroffen kunnen worden tegen de afkalving van de bodemoppervlakte van het dorp, veroorzaakt door hevige regens.
Als oplossing hebben ze gekozen voor het aanbrengen van meer dakgoten en afvoersystemen voor het water, en het planten van bomen en gras. Op sommige plekken moet het dorp worden opgehoogd en gestabiliseerd.
Naast de conferentie was er ook een studiegroep van docenten en studenten van de AMTO (Avond Middelbare Technische School) en het PTC (Polytechnic College) uit Paramaribo aanwezig om opmetingen te doen voor een te realiseren Agri Living Lab, een onderzoeks- en trainingscentrum voor landbouw voor de lokale boeren.
De studiegroep heeft ook metingen verricht om te weten hoe hoog men in het dorp moet bouwen om geen last te hebben van de jaarlijkse wateroverlast.
Voor de metingen hebben ze GPS en drones gebruikt, een leerrijke ervaring voor de studenten van de AMTO.
PTC en AMTO zijn bereid om verder te helpen met het maken van de ontwerpen voor het Agri Living Lab en de damwand.
Voordat de realisatie van de damwand plaats kan vinden, moet eerst berekend worden hoe diep de damwand in de grond moet, zodat deze niet bezwijkt onder de golven van het water en de opgevulde aarde tegen landerosie. Die noodzakelijke metingen moeten nog worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf.
Als de wateroverlast in het dorp succesvol is aangepakt, kan in het gebied moderne landbouw in onder andere tropische kassen plaatsvinden.
Het gebied Ricanau Mofo zou dan een voorbeeld kunnen zijn van hoe lokale economieën in Suriname van de grond te krijgen. In het dorp zitten ook publieke gebouwen die aan renovatie toe zijn en daarvan zijn foto’s gemaakt die aan de overheid zullen worden voorgelegd.
Alle partijen waren positief over de conferentie in Ricanau Mofo en met de eindconferentie in Paramaribo zorgen de organisatoren ervoor dat de geleerde lessen ook beschikbaar komen voor een breder publiek.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com