Surinaamse ministers in eigen land en Nederland steeds vaker afgeschilderd als nietsnutten

dna de nationale assemblee

In gesprekken met mensen die wonen in Suriname maar ook in Nederland komt een onmiskenbaar geluid naar voren: een diep geworteld gebrek aan respect voor de huidige generatie Surinaamse politici.

Ministers en parlementsleden worden niet gezien als eerbiedwaardige leiders, maar veeleer als een bonte verzameling nietsnutten, clowns en zakkenvullers.

Dit vernietigende oordeel is niet lichtvaardig; het is een echo van een breed gedragen sentiment onder de bevolking, gevoed door teleurstelling en wantrouwen.

De dagen van ontzag voor politieke figuren lijken in Suriname definitief voorbij.

Waar eens onze politieke arena een podium was voor bekwame, welbespraakte en integere leiders, lijkt deze nu bevolkt door individuen wiens primaire motivatie niets meer lijkt dan persoonlijk gewin.

De politiek als verdienmodel – een cynische kijk die helaas steeds meer opgeld doet onder de bevolking.

Dit wantrouwen is niet ongegrond; het is een direct gevolg van het waarneembare gebrek aan competentie, scholing, en oprechtheid bij veel van Suriname’s huidige politieke figuren.

Het ontbreekt hen vaak aan de welbespraaktheid en de integriteit die nodig zijn om respect af te dwingen en vertrouwen te wekken.

De afkalving van respect voor politici in Suriname is niet alleen een binnenlandse kwestie. Ook in Nederland en andere landen, waar men vanuit een hoger ontwikkelingsniveau kijkt, valt het gebrek aan kaliber op.

Het is een trieste constatering dat de Surinaamse politiek naar een historisch dieptepunt is afgedaald, waarbij politici meer worden gezien als karikaturen dan als serieuze bestuurders.

Deze situatie vereist een urgente en grondige herziening. Het is tijd voor een nieuwe generatie politici in Suriname, een generatie die de waardigheid van het ambt herstelt, die met visie en integriteit het vertrouwen van het volk weer weet te winnen.

Alleen zo kan de politiek in Suriname weer een respectabele pijler van de samenleving worden, in plaats van een onderwerp van spot en cynisme.

Het is een oproep aan allen die Suriname liefhebben: eis meer van uw leiders, want alleen door hogere standaarden te stellen, kan er hoop zijn op een betere toekomst.