Verscheidene analisten hebben in gesprekken met GFC Nieuws Lifestyle duidelijk gemaakt dat er in Nederland een groot misverstand heerst over de levenskosten in Suriname.
Veel mensen in Nederland leven met de overtuiging dat het leven in hun land beduidend duurder is, vooral als het gaat om de basisbehoeften zoals elektriciteit, water, en huisvesting. Echter, deze perceptie blijkt volgens observators verre van de realiteit te zijn.
Deskundigen benadrukken dat de kosten voor het huren van een goede woning in Suriname inmiddels bijna vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
Een aantrekkelijk huis in een goede buurt van Paramaribo, Suriname, niet een vervallen pand in een achterstandswijk, kost tegenwoordig al snel tussen de 400 en 700 euro per maand.
In Nederland kan voor een bedrag van 700 tot 900 euro een appartement via een woningbouwvereniging gehuurd worden- hoewel men moeilijk in aanmerking komt- waarbij veel huurders bovendien in aanmerking komen voor huurtoeslag.
Dit maakt de netto huurkosten in Nederland aanzienlijk lager, waardoor de woonkosten in beide landen verrassend vergelijkbaar zijn.
Sociale huurwoningen, beheerd door woningcorporaties, zijn bedoeld voor mensen die financieel niet in staat zijn om een woning in de vrije sector te huren.
De kosten voor stroom in Suriname hebben eveneens een significante sprong omhoog gemaakt.
Analist Pinas deelt zijn zorgen: “Ik ken veel mensen die tegenwoordig omgerekend meer dan 150 tot 200 euro per maand betalen aan de EBS.”
Hij wijst op de noodzaak van airconditioning in het warme klimaat van Suriname en de sluiting van ramen en deuren vanwege de giftige rookdampen die regelmatig over het land trekken. Bovendien zijn velen genoodzaakt een hydrofoor in huis te hebben aangezien de waterdruk erg laag is.
Volgens hem zou het gebruik van airconditioning niet als luxe gezien moeten worden onder deze omstandigheden maar als noodzaak.
Ook op het gebied van kosten voor water zijn grote huishoudens in Suriname zwaar belast, met rekeningen die de gemiddelde kosten in Nederland soms overstijgen.
“Ik heb SWM- rekeningen gezien bij mijn kennissen die boven de SRD 3500,- per maand uitkomen. Dat is omgerekend in euro’s al meer dan de meeste huishoudens moeten neertellen in Nederland”, aldus Pinas.
Hoewel de prijzen voor parkeren, benzine, diesel, kleding, en schoeisel lager liggen, zijn de kosten voor levensmiddelen volgens hem significant hoger in Suriname.
“Een vergelijking met supermarkten als Aldi en Lidl in Nederland toont aan dat voor 50 euro de winkelwagen daar goed gevuld kan worden, een prestatie die in Suriname haast onmogelijk lijkt.”
Hij biedt ook een nieuw gezichtspunt op de reacties die op sociale media circuleren over de hogere belastingkosten in Nederland, door te stellen: “Inderdaad, de belastingtarieven zijn hoger, echter hebben zelfstandige ondernemers de mogelijkheid om verschillende legale aftrekposten te benutten.”
“Deze aftrekposten stellen ondernemers in staat om bepaalde kosten die zij maken in het kader van hun ondernemingsactiviteiten, van hun belastbaar inkomen af te trekken. Bovendien verdienen werknemers in loondienst daar ook veel meer. Het is dus onzin om steeds maar te hameren op de hogere belastingtarieven.”
Deze analyses weerleggen de wijdverspreide opvatting op sociale media dat het leven in Nederland extreem veel duurder zou zijn.
Pinas bekritiseert deze misvatting scherp en stelt dat mensen die in Nederland wonen en werken uiteindelijk financieel vaak beter af zijn, gezien de mogelijkheden om meer te kunnen doen met hun inkomen.
Het is hoog tijd dat de mythe over de extreem hogere levenskosten in Nederland ten opzichte van Suriname doorbroken wordt, concluderen de deskundigen.
“Veel kosten in Nederland zijn inderdaad hoger in vergelijking met Suriname, dat klopt. Maar men overdrijft sterk als het gaat om het verschil. In Suriname wordt haast alles in veel hogere mate duurder”, aldus Pinas.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com