Callcentermedewerkers in Suriname weten vaak niet dat ze een hoger risico lopen op gezondheidsklachten

kantoor telefoon vrouw bellen callcenter werk

Deskundigen hebben aan GFC Nieuws uitgelegd dat mensen die ’s nachts werken, waaronder callcentermedewerkers, maar ook politieagenten, brandweerlieden en medisch personeel, een verhoogd risico lopen op verschillende gezondheidsklachten.

Een medewerkster van een callcenterbedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo zegt in een reactie aan GFC dat zij, noch haar collega’s hiervan op de hoogte waren. Ook navraag bij twee medewerkers verbonden aan een ander soortgelijk bedrijf geeft hetzelfde beeld.

Deze waarschuwing volgt op uitgebreid onderzoek naar de effecten van nachtarbeid op de gezondheid, waaruit blijkt dat werken buiten de traditionele daguren het lichaam negatief kan beïnvloeden.

De National Sleep Foundation, een vooraanstaande Amerikaanse organisatie die zich richt op slaaponderzoek en slaapvoorlichting, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de impact van nachtelijk werken op de gezondheid.

Volgens hun bevindingen verstoort werken in de nacht het natuurlijke ritme van het lichaam, ook wel het circadiane ritme genoemd, wat kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen.

Het circadiane ritme is onze interne klok die onder meer onze slaapcyclus, lichaamstemperatuur en hormoonproductie reguleert.

Wanneer dit ritme wordt verstoord door ’s nachts te werken, kan dit leiden tot een verhoogd risico op chronische aandoeningen

Wat betreft hartziekten, lijdt het hart onder de radar; de nachtarbeid verhoogt volgens de Amerikaanse experts aanzienlijk het risico op cardiovasculaire aandoeningen.

Verstoord slaapritme gecombineerd met de stress van nachtwerk kan leiden tot een hogere bloeddruk en legt een extra last op het hart.

Bovendien kunnen de ongewone patronen van eten en slapen tijdens de nachtdiensten het metabolisme verwarren, wat een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes en obesitas met zich meebrengt, vergezeld van verdere gezondheidscomplicaties.

Op psychisch vlak eist de isolatie en de voortdurende weerstand tegen het natuurlijke slaap-waakritme zijn tol, wat leidt tot een verhoogde kans op angststoornissen, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen, stelt de National Sleep Foundation.

Analisten benadrukken in gesprek met GFC  het belang van bewustwording rond de gezondheidsrisico’s van nachtwerk en adviseren werkgevers en werknemers in Suriname samen te werken aan het vinden van oplossingen om deze risico’s te verminderen.

Dit kan onder meer door het aanpassen van werkschema’s, het zorgen voor voldoende rust tussen diensten en het bieden van toegang tot gezondheids- en welzijnsprogramma’s.

De informatie van de National Sleep Foundation onderstreept volgens hen de noodzaak van een zorgvuldige overweging van de werktijden en de gezondheidseffecten die deze kunnen hebben.

Het is naar  hun zeggen noodzakelijk dat zowel werkgevers als werknemers zich bewust zijn van deze risico’s en proactief handelen om de negatieve gevolgen van nachtarbeid op de gezondheid te minimaliseren.