Een vertegenwoordiger van de veeboeren in Nickerie, Suriname, heeft een scherpe brief geschreven aan de minister van ROGB waarin felle kritiek wordt geuit op haar beleid.
GFC Nieuws wist de hand te leggen op het schrijven.
Hieronder de brief.
Nw. Nickerie, 25 maart 2024
Aan: de minister van ROGB
Mevrouw D. Vorstwijk
Paramaribo
Zeer geachte Minister,
Middels deze wil ik u de volgende zaken voorhouden.
In november 2023 heeft u als minister van ROGB een groot stuk terrein van ongeveer 200 ha, dat decennialang aan de veehouders toebehoorde, middels een toewijzingsbrief afgestaan aan Stichting Radji.
Dit heeft u gedaan zonder een degelijk onderzoek te verrichten of het terrein werkelijk een vrij domeinterrein is of niet.
U heeft het gedaan zonder een advies te vragen bij het districtsbestuur. U heeft het gedaan zonder advies van uw collega van LVV, die het terrein onder haar beheer heeft.
Wij, de belanghebbenden, zijn in actie gekomen toen wij erachter kwamen dat het terrein ons onrechtmatig was ontnomen. Gelukkig heeft u ingezien dat u een grove fout hebt begaan, en u heeft het terrein wegens een “omissie” ingetrokken.
Mevrouw de Minister,
Weet u wat er allemaal is gebeurd in de periode tussen toewijzing en intrekking van het terrein?
– De totale infrastructuur aldaar is vernietigd.
– Hierdoor zijn de beesten die daar ondergebracht waren beland op straat en de rijstvelden.
– Een aantal beesten zijn door de politie geschut en voor een appeltje en een ei van de hand gedaan.
– Een aantal koeien zijn op de rijstvelden vergiftigd.
– Heel wat beesten zijn beschadigd en voor noodslachting afgevoerd naar het abattoir zonder medeweten van de boeren.
– Een aantal beesten zijn spoorloos verdwenen.
Er is ruzie ontstaan tussen de vee- en de rijstboeren.
Minister, door het plaatsen van een eenvoudige handtekening door u, heeft u de gemeenschap gescheurd in een aantal groepen. Er is ruzie tussen de vee- en de rijstboeren.
Ruzie tussen de boeren en de politie, en ook ruzie tussen de boeren en familie Radji. De hele harmonie binnen de samenleving is door uw toedoen tenietgedaan.
Mevrouw de minister,
U geeft aan dat u een omissie hebt begaan.
Wij kunnen alle begrip ervoor opbrengen, want u bent ook een mens. Wanneer het blijkt dat u keer op keer dezelfde omissies begaat, rijst de vraag of u niet willens en wetens deze fouten maakt. Naar mijn inzien bent u een habituele “omissiepleger”.
Wat grondzaken betreft heeft u het hele land in rep en roer gebracht. U schroomt zelfs niet om terreinen weg te geven waar een vonnis op staat. (zie vonnis: 18 maart 2010 A.R. No. 093517).
U toont geen respect voor de rechterlijke macht. Ik vraag me in gemoede af waarom u dit doet. Welke waarde hecht u aan al deze handelingen?
Zijn er politieke waarden, financiële waarden, dat weet ik niet. Het is wel heel duidelijk dat u de geschiedenis ingaat als verantwoordelijke van een ministerie, die binnen zo’n korte periode een record van aantal schandalen, omissies en corruptieve zaken registreert.
U houdt helemaal geen rekening met de morele, economische, juridische en de emotionele waarden binnen de gemeenschap.
De roep van “weg met deze minister” is al hoorbaar. Gezien de situatie, gecreëerd door uzelf, is het verwachtbaar dat dit in de komende dagen harder en duidelijker hoorbaar zal zijn.
Als u aangeeft dat u op het kompas van de grondinspecteurs vaart, en wanneer het blijkt dat er bij regelmaat van de klok verkeerde adviezen aan u worden gebracht, dient u toch deze inspecteurs tot orde te roepen, en bij herhaling hardere maatregelen te treffen tegen zo’n persoon. Of heeft u geen controle meer over uw ministerie.
Mevrouw de minister,
Ik wil u uit het diepste van mijn hart verzoeken om de harmonie binnen de samenleving niet te verstoren. Ik verzoek u om de samenleving niet uit elkaar te spelen.
Ik vraag u heel beleefd om uw ingeslagen weg te evalueren, en terstond te verlaten met inachtneming van alle morele normen en waarden.
Ik vraag u beleefd om alle onwettige, immorele handelingen door u gepleegd terstond te corrigeren, en in het vervolg af te blijven van gronden die door anderen in cultuur zijn gebracht en hun activiteiten daarop ontplooien.
Ik vraag u beleefd om af te blijven van stalweide 1.
Ik hoop van harte dat mijn openhartige brief naar u toe een positieve omwenteling bij u en uw medewerkers teweeg zal brengen die belangrijk is voor een harmonieuze en vreedzaam Suriname.
Jaglall Inderdjiet
Vertegenwoordiger van de veeboeren in Nickerie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com