In Suriname zijn grote politieke partijen momenteel bezig met een ongekende campagne op sociale media, waarbij ze gespecialiseerde personen inhuren om fake accounts aan te maken.
Het doel van deze tactiek is om hun boodschappen te verspreiden, de inhoud ervan te ondersteunen en aanvallen van tegenpartijen te weerleggen.
Dit alles met als ultiem doel om de publieke opinie te beïnvloeden en zoveel mogelijk stemmen te vergaren op de verkiezingsdag in 2025.
Een insider die nauw betrokken is bij deze campagnes vertelt aan GFC Nieuws dat er een ongekende strijd gaande is om de stem van de kiezers te winnen. “Er worden aanzienlijk veel trollen ingezet, nog nooit zoveel als nu,” aldus de ingewijde.
Trollen worden op verschillende manieren ingezet om verkiezingen te beïnvloeden.
Ze verspreiden propaganda en desinformatie om twijfel te zaaien over tegenstanders, ze creëren nepnieuws om de reputatie van rivaliserende partijen te schaden, en ze bombarderen sociale media met positieve berichten over hun eigen partij.
Deze strategieën zijn niet uniek voor Suriname. In Nederland heeft de politieke partij DENK eerlijk toegegeven dat ze trollen hebben gebruikt om stemmen te winnen.
Deze praktijken roepen echter ethische vragen op over de integriteit van verkiezingen en de invloed van sociale media op de democratische processen.
Foto ter illustratie.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com