Wegen de voordelen van grote SRD coupures zwaarder dan de nadelen?

srd nieuw cbvs

DNL- voorzitter Ir. Dharm Mungra vraagt zich af of de voordelen van grote SRD coupures zwaarder wegen dat de nadelen die hieraan vastkleven.

De politicus laat naar aanleiding hiervan het volgende weten aan GFC Nieuws.

Volgens de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is het voor de efficiëntie noodzakelijk om nieuwe coupures van SRD 200 en SRD 500 toe te voegen aan de geldcirculatie.

Dit vermindert het aantal bankbiljetten voor grote contante betalingen, verkort de wachttijden bij geldautomaten en vermindert de kans op uitval van deze machines.

De bank verzuimt hierbij echter het coupure -effect te benoemen, een vorm van cognitieve vooringenomenheid waarbij mensen minder grote coupures uitgeven dan kleinere, bekend als het “Denomination Effect”.

Het is belangrijk dat monetaire autoriteiten het schadelijke effect van denominatie goed overwegen. In het verleden hebben dergelijke stappen, zoals in India en de Verenigde Staten in 1969, geleid tot corruptie en verzwakking van het bankwezen en de officiële economie.

Zo is India 4 jaar geleden reeds gestopt met het drukken van haar in 2016 geïntroduceerde 2000 rupee biljetten. Ook de VS bracht in 1969 hun hoogste munteenheden van $10.000, $5.000, $1.000 en $500 om deze redenen terug naar $100.

Zelfs de Europese Centrale Bank stopte met de productie van het 500 eurobiljet vanwege zorgen over illegale activiteiten.

Het elimineren van grote coupures heeft wereldwijd aanzienlijke gevolgen voor banksystemen en kan het grote potentiële risico op witwassen, belastingontduiking en illegale activiteiten vergroten als gevolg van het gemak waarmee grote hoeveelheden waarde in kleinere fysieke vormen kunnen worden vervoerd.

Een goed evenwicht tussen de voordelen en risico’s van hoge denominaties is essentieel voor een gezonde economie, om te voorkomen dat de samenleving wordt blootgesteld aan onnodige risico’s. De CBvS moet deze aspecten zorgvuldig afwegen om herhaling van fouten uit het verleden te voorkomen.

Het zou daarom goed zijn als onze CBvS net als in het geval van de misplaatste invoering van de OMO niet steeds probeert het wiel opnieuw uit te vinden, aldus Mungra.