Medische specialisten van AZP luiden noodklok over ernstige tekorten in zorg

Operatie ziekenhuis

Een groep medische specialisten van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft alarm geslagen over de schrijnende tekorten aan gespecialiseerd personeel, medicamenten en verbruiksartikelen in het ziekenhuis.

De specialisten, waaronder het hoofd van de Intensive Care Unit (ICU) Nawin Ramdhani, neurochirurg Harvey Kort, thoraxchirurg Pieter Voigt en anesthesioloog Rosita Bihariesingh, hebben de situatie in kaart gebracht en geven aan diverse mediahuizen, waaronder ABC, een toelichting vanuit hun specialisatie over wat er precies gaande is.

Het gebrek aan essentiële middelen en personeel heeft ernstige gevolgen voor de zorg in het AZP. Operaties kunnen alleen worden uitgevoerd in acute gevallen, waardoor de overlevingskansen van ernstig zieke patiënten aanzienlijk verminderen.

Hoewel de ICU 15 bedden heeft, kan er de afgelopen 6 maanden slechts met 10 bedden worden gewerkt vanwege capaciteitsgebrek. De kwaliteit van de zorg is hierdoor momenteel niet gegarandeerd.

De specialisten hebben herhaaldelijk gecorrespondeerd met de directie van het AZP en het ministerie van Volksgezondheid over de nijpende situatie.

Ze tonen begrip voor de verslechterde financiële situatie in het land, maar benadrukken dat dit ernstige consequenties heeft voor de gezondheidszorg. De artsen hopen dat er op korte termijn een oplossing komt.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt aan ABC dat hij kennis heeft genomen van de noodkreet van de specialisten. Hij is op de hoogte van de tekorten aan personeel en medicamenten en erkent de ernst van de situatie.

Ramadhin heeft aangegeven spoedoverleg te zullen hebben met de directie van het AZP om noodoplossingen te bespreken en een structurele aanpak te formuleren. Hij benadrukt dat alles in het werk zal worden gesteld om de genoemde problemen van de specialisten aan te pakken.

De zorgsector in Suriname staat onder druk door grote schulden van ziekenhuizen, achterstanden in betalingen aan leveranciers van medische producten en Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS).

De komende tijd zal blijken welke maatregelen de autoriteiten zullen nemen om de zorgkwaliteit te waarborgen en de tekorten aan te pakken.