Rijstprijzen in Suriname hoger dan wereldmarkt

rijst

Ondanks de overvloedige rijstvelden in Suriname betalen Surinamers aanzienlijk meer voor rijst dan consumenten elders in de wereld.

De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) onthulde recentelijk aan Dagblad Suriname dat een kilogram rijst in Suriname maar liefst SRD 7.20 duurder is dan de prijs op de wereldmarkt.

Het probleem heeft zijn oorsprong in een tekort aan irrigatiewater, wat heeft geleid tot een beperkte rijstproductie in het land.

Slechts 16845 hectare aan padie is dit seizoen ingezaaid, wat aanzienlijk lager is dan wat nodig is om aan de lokale consumptiebehoeften te voldoen.

Als gevolg hiervan zijn de Surinaamse consumenten gedwongen om te vertrouwen op oude voorraden of zelfs geïmporteerd zaad, zodat er meer padie overblijft.

Deze schaarste heeft geleid tot een stijging van de rijstprijzen, waardoor Surinamers meer betalen dan hun tegenhangers elders in de wereld.

De hoge rijstprijzen in Suriname zetten een extra financiële druk op de huishoudens, vooral op die met lagere inkomens.

Rijst, als basisvoedsel, neemt hierdoor een aanzienlijk deel van het dagelijkse dieet in beslag, en de prijsstijgingen leiden tot hogere uitgaven voor voeding.

Dit beperkt de financiële ruimte voor andere essentiële behoeften zoals gezondheidszorg, onderwijs, en huisvesting.