INGEZONDEN – Terwijl de regering van Suriname pretendeert samen te werken met verschillende actoren om de drugsbestrijding effectief op te voeren, blijven grote drugsbazen beschermd en ongestraft.
Recentelijk zijn er vormfouten gemaakt door het Openbaar Ministerie, waardoor personen die aangehouden waren in verband met een grote drugsvangst vrijuit zijn gegaan. Dit roept serieuze vragen op over de daadwerkelijke inzet van de regering om de veiligheid en de rechtsorde in het land te handhaven.
De regering verklaart dat het handhaven van veiligheid hoog op de prioriteitenlijst staat en dat zij zich volledig inzet om de drugshandel aan te pakken, gezien de nauwe banden tussen drugshandel en andere vormen van ernstige en georganiseerde criminaliteit. Echter, de recente gebeurtenissen werpen een schaduw over deze verklaringen.
Tijdens een bijeenkomst op 11 maart, waar onder andere ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) en Krishnakoemarie Mathoera van Defensie aanwezig waren, werd gesproken over de aanpak van de drugshandel.
Ook directeur Vijay Chotkan van NV Luchthavenbeheer, de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS), de Douane, het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie waren aanwezig.
In korte tijd zijn er enorme hoeveelheden cocaïne in beslag genomen. De Spaanse politie onderschepte in februari een recordhoeveelheid van 8 ton cocaïne die via de Jules Sedney haven Suriname had verlaten.
Vorige week werd bijna 600 kg cocaïne ontdekt in de machinekamer van een SLM-vliegtuig dat naar Nederland zou vertrekken.
Ook werd er 2.415 kg cocaïne onderschept door een brand in een loods in Nickerie, waarbij een link werd gelegd met de drugs in het SLM-toestel.
Opvallend is dat de ruim 8.000 kg drugs die in Spanje is onderschept, de douane van Suriname is gepasseerd. Het blijkt dat nagenoeg alle papieren en namen vals waren.
Ondanks het feit dat ongebruikelijke goederen werden geëxporteerd door een ‘bedrijf’ dat nauwelijks een jaar geleden is opgericht, werden er geen alarmbellen geslagen bij de douane.
De drugs waren verborgen in een container die ‘vermomd’ was als stroomgenerator. Tot op heden is er geen enkele informatie vrijgegeven door de justitiële autoriteiten over het onderzoek naar de 8 ton cocaïne.
Deze gebeurtenissen roepen serieuze vragen op over de integriteit en effectiviteit van de drugsbestrijding in Suriname.
Het lijkt erop dat terwijl de regering haar best doet om een schijn van actie te tonen, de grote drugsbazen ongestoord hun gang kunnen gaan.
Dit ondermijnt niet alleen de veiligheid en rechtsorde in Suriname, maar ook het vertrouwen in de autoriteiten. Er is dringend behoefte aan meer transparantie en daadkracht in de aanpak van de drugshandel.
D. Karamat-Ali
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud