Van den Bergh: “Zonder wapenvergunning kom ik niet naar Suriname”

gerard-van-den-bergh-chan-santokhi-65bcab89d7a53

Gerard van den Bergh, bekend van debatten over zakendoen en corruptie in Suriname, deelde zijn ervaringen in een interview. Hij schreef ‘Zakendoen in Suriname’, een boek over corruptie dat in zowel Suriname als Nederland veel aandacht kreeg.

Het boek zorgde voor zowel positieve als negatieve reacties. Van den Bergh vertelt over zijn ontmoetingen met corrupte leiders en zijn visie op deze problemen.

Zijn eerlijkheid leidde tot een rechtszaak door president Chan Santokhi, die Van den Bergh won. Dit resultaat en de reacties op zijn boek vond hij verrassend en bemoedigend.

Over zijn veiligheid in Suriname na een inbraak bij hem thuis, vertelde Van den Bergh dat hij niet meer naar Suriname gaat zonder wapenvergunning. Hij wil zichzelf kunnen verdedigen.

In landen zoals Suriname kan het bezit van een wapenvergunning voor publieke figuren zoals Gerard van den Bergh van cruciaal belang zijn.

Gezien de uitdagingen op het gebied van criminaliteit en rechtshandhaving, biedt zo’n vergunning een gevoel van veiligheid. Het stelt hen in staat zichzelf te beschermen in situaties waar de respons van de overheid op veiligheidsbedreigingen mogelijk onvoldoende is.

Dit is vooral relevant voor diegenen die zich uitspreken over gevoelige onderwerpen zoals corruptie, waardoor ze mogelijke doelwitten worden.

Een wapenvergunning kan dus worden gezien als een laatste redmiddel voor zelfverdediging in een complexe veiligheidssituatie.