Vertegenwoordigers van 21 maatschappelijke organisaties (CSO’s) werkzaam in 9 Caribische landen kwamen van 29 februari tot 1 maart bijeen in Suriname voor samenwerking en versterking van hun vaardigheden gericht op het aanpakken van uitdagingen die verband houden met migratie en klimaatverandering, welke een urgent probleem is geworden in het Caribisch gebied.
De deelnemers, die zich bezighouden met grassroots werk en belangenbehartiging met en voor kwetsbare en gemarginaliseerde groepen, wisselden kennis en ervaringen uit, leerden van technische presentaties en stelden acties voor om veerkracht op te bouwen in de gemeenschappen waarmee ze werken.
Uit gegevens uit 2023 blijkt dat tussen 2012 en 2022 5,3 miljoen mensen in het Caribisch gebied door rampen ontheemd zijn geraakt.
Gebeurtenissen zoals orkanen, overstromingen, aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen zorgden ervoor dat Caribische mensen hun gebruikelijke woonplaatsen verlieten.
Deze plotselinge bewegingen hebben mensen en gemeenschappen sociaal, economisch en psychologisch getroffen, waardoor het voor hen moeilijker wordt om ermee om te gaan en te herstellen.
Maatschappelijke organisaties spelen een belangrijke rol in de planning voor en de reactie op deze rampen, om de negatieve impact op gemeenschappen te verminderen. De conferentie had tot doel hun vaardigheden en bewustzijn te vergroten om deel te nemen aan discussies over dit onderwerp.
Eduard Michel van ADRA Curaçao vertelde: “We leerden benaderingen van andere landen [die] ook voor dezelfde uitdagingen staan, hoe ze creatief zijn, hoe ze de internationale standaarden in een lokale context gebruiken om de problemen op te lossen. Dus het was erg interessant voor ons, voor mij in het bijzonder, omdat ik beter ben toegerust om al deze kennis terug te brengen naar ons kantoor op Curaçao.”
Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en technische deskundigen presenteerden over onderwerpen als data- en kennisbeheer, bestuur, rampenparaatheid en verstedelijking, waarbij kennis en ervaring werden gedeeld tussen sectoren en agenda’s, om de omstandigheden van kwetsbare bevolkingsgroepen te helpen verbeteren met transversale methoden.
De deelnemers, die elk experts zijn in het pleiten voor de rechten van migranten, mensen met een handicap, gender, LGBTIQ+, inheemse en jeugdrechten met betrekking tot milieuacties, zeiden dat de conferentie hen verschillende perspectieven bood en een kans was voor netwerken en regionale samenwerking op het gebied van uitdagingen en oplossingen op het gebied van klimaatmobiliteit.
Terry Ince, CEDAW-comité van Trinidad en Tobago (CCoTT) reflecteerde op de conferentie: “Deze twee dagen gaven me ook de gelegenheid om collega’s in de hele regio te ontmoeten die soortgelijk werk doen, zodat we nu kunnen samenwerken op een manier die de middelen zal samenvoegen van de afnemende middelen die we hebben. En die middelen omvatten mensen, de kennis die ze hebben, de ervaringen die ze hebben.”
Het evenement werd georganiseerd met de steun van de Franse Republiek via het project “Caribbean Component: Implementing Global Policies on Environmental Migration and Disaster Displacement at the Regional Level”, uitgevoerd door het Coördinatiebureau voor het Caribisch gebied van IOM. Patrice Quesada, coördinator van IOM Caribbean zei: “Wat we hopen dat we als boodschap hebben kunnen overbrengen namens het VN-systeem, de internationale gemeenschap, is dat, in essentie, u niet alleen staat in dat proces.”
IOM en het VN-systeem, met de steun van donoren, waaronder de Franse regering, zijn toegewijd aan het ondersteunen van de essentiële rol van het maatschappelijk middenveld in vertegenwoordiging en belangenbehartiging, om te verzekeren dat niemand achterblijft.
Het Global Compact for Migration, dat is verwoord in Sustainable Development Goal 10.7 en dat als leidraad dient voor goede migratiepraktijken, moedigt deze inclusieve, samenlevingsbrede benadering van besluitvormingsprocessen aan, aangezien Caribische landen werken aan het aanpakken van de gevolgen van klimaatverandering voor de menselijke mobiliteit in de regio, één van de meest blootgestelde ter wereld aan de gevolgen van klimaatverandering en milieurampen.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com