OPINIE – President Chan Santokhi heeft onlangs aangekondigd dat het Foodbasketproject in Suriname uitgebreid zal worden, met als doel om de voedselonzekerheid aan te pakken door basisgoederen tegen sterk gereduceerde prijzen aan te bieden.
Dit project, waarbij producten 40 tot 50% goedkoper verkocht zullen worden dan in supermarkten, is bedoeld om de last van de stijgende kosten van levensonderhoud te verlichten voor de Surinaamse bevolking.
Hoewel het streven naar het verlichten van financiële druk lovenswaardig is, roept het Foodbasketproject enkele kritische vragen op. Allereerst lijkt het project vooral een kortetermijnoplossing te bieden voor een diepgeworteld probleem.
De structurele problemen die ten grondslag liggen aan de voedselonzekerheid, zoals gebrekkige infrastructuur, ontoereikend landbouwbeleid en economische instabiliteit, worden niet aangepakt door dit project.
Het is dan ook de vraag of het Foodbasketproject op de lange termijn effectief zal zijn in het bestrijden van voedselonzekerheid in Suriname.
Daarnaast roept de uitvoering van het project vragen op over de duurzaamheid en de haalbaarheid ervan. Het opzetten van Foodbaskets in alle buurten en het mobiliseren van vrijwilligers om zich te organiseren en de samenleving te dienen, vereist een aanzienlijke inspanning en coördinatie.
Het is nog maar de vraag of de Surinaamse overheid voldoende middelen en capaciteit heeft om dit op grote schaal te realiseren.
Bovendien is er de kwestie van de uitgebreide lijst van basisgoederen die beschikbaar zullen zijn in de Foodbaskets. Hoewel het verruimen van de lijst van 20 naar 40 basisgoederen een positieve stap is, is het de vraag of dit voldoende zal zijn om te voorzien in de behoeften van de Surinaamse bevolking.
Er moet ook rekening gehouden worden met de kwaliteit en de variëteit van de producten die beschikbaar zullen zijn in de Foodbaskets, om ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de voedingsbehoeften van de bevolking.
Al met al roept het Foodbasketproject vragen op over de effectiviteit, duurzaamheid en haalbaarheid ervan als oplossing voor de voedselonzekerheid in Suriname.
Het is belangrijk dat de Surinaamse overheid deze vragen serieus neemt en zorgvuldig overweegt hoe zij op de lange termijn een duurzame oplossing kunnen bieden voor dit ernstige probleem.
Ben M.D.
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud