Discriminatie Nederlanders op de Surinaamse arbeidsmarkt

Gelijkwaardigheid

Ondanks een schreeuwende vraag naar bekwaam personeel in diverse sectoren in Suriname, blijven veel zaakeigenaars gefrustreerd door het gebrek aan geschikte kandidaten.

Dit probleem raakt ook de horeca en retailindustrie, waar vakbekwaamheid essentieel is voor succes.

Dat de situatie echter gecompliceerd is werd onlangs  treffend geïllustreerd in een mail die GFC Nieuws ontving van een bijna 60-jarige professional met een zeer rijke achtergrond in de horeca en als filiaalmanager bij Shell in Nederland.

De man die zijn loopbaan in Nederland twee jaar geleden opgaf om in Suriname een nieuw leven te beginnen, stuit op een onverwachte barrière: leeftijdsdiscriminatie.

Ondanks zijn indrukwekkende cv en de bereidheid om zijn uitgebreide ervaring in te zetten, kreeg hij te horen dat hij ’te oud’ was voor de functies waarop hij solliciteerde. Dit, terwijl bedrijven blijven klagen over een tekort aan gekwalificeerd personeel.

De situatie van deze persoon legt een dieperliggend probleem bloot: de mismatch tussen de vraag naar en het aanbod van geschoold personeel in Suriname wordt niet alleen veroorzaakt door een gebrek aan kandidaten met de juiste papieren, maar ook door vooroordelen en een gebrek aan waardering voor levenservaring en praktijkkennis.

Zijn verhaal roept op tot een heroverweging van wervingsstrategieën en benadrukt de noodzaak van een inclusievere arbeidsmarkt die ervaring uit Nederland en andere landen waardeert boven leeftijd.

Terwijl Suriname worstelt met deze arbeidsmarktproblematiek, is het verhaal van deze werkzoekende een krachtige herinnering aan het onbenutte potentieel van ervaren professionals.