Verpleegkundigen verlaten Suriname: Gevolgen voor de medische sector en nadelen voor land en volk

protest verpleegsters zorgpersoneel

OPINIE – Het is gebleken dat Suriname te maken heeft met een heel zorgwekkende ontwikkeling: een toenemend aantal verpleegkundigen verlaat het land.

Deze situatie heeft ernstige gevolgen voor de medische sector en funest voor onze volksgezondheid.

De exodus van verpleegkundigen heeft geleid tot een schrijnend tekort aan gekwalificeerd personeel in ziekenhuizen en andere zorginstellingen en heeft directe zeer schadelijke gevolgen voor de kwaliteit van onze gezondheidszorg.

Met minder verpleegkundigen beschikbaar, is het moeilijker om adequaat te reageren op noodsituaties, patiënten te verzorgen en de continuïteit van zorg te waarborgen.

Het wegtrekken of beter gezegd het wegvluchten van hoogopgeleide professionals betekent een groot verlies van waardevolle expertise en ervaring voor onze medische sector. En werkt verlammend.

Bovendien heeft het wegtrekken van verpleegkundigen ook een economische impact hebben, aangezien het land investeringen moet doen om het tekort weg te werken.

Ondanks de ernst van de situatie lijkt de regering steeds verkeerde prioriteiten te stellen bij de aanwending van financiele mddelen of fondsen.

Een overduidelijk voorbeeld daavan is de bouw van een miljoenen dollars kostende monumentaal kantoor voor de minister en zijn staf terwijl ziekenhuizen een ernstig gebrek hebben aan geschikte apparatuur en faciliteiten.

Het ontbreken van doeltreffende acties en transparantie vanuit de overheid roept ook grote irritatie op bij de bevolking. Vooral ook omdat de minister zelf weinig tot niets vsn zich laat horen ten aanzien van deze problemen .Het is teleurstellend om te zien dat het huidige beleid faalt op bijna alle fronten.

De gezondheidszorg is een essentiële pijler voor de ontwikkeling van een land en het welzijn van de bevolking. Het is van cruciaal belang dat de regering de ernst van de problemen inziet en passende maatregelen neemt om het vertrek van verpleegkundigen tegen te voorkomen.

Dit omvat het verbeteren van de werkomstandigheden en salarissen van verpleegkundigen, het bieden van loopbaanperspectieven en het stimuleren van investeringen in opleidingen en training.

De Surinaamse bevolking verdient een hoogwaardige en toegankelijke gezondheidszorg. Het is nu aan de regering om daden te stellen. Het welzijn van het volk mag niet opgeofferd worden door falend beleid.

Khoesial Yerry
Voorzitter Adviesraad DNL