Kwestie Haïti belangrijk onderwerp 46ste Caricom Staatshoofden Conferentie

GFC. Nieuws uit Suriname

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft een overzicht gegeven van de hoogtepunten tijdens de 46ste Caricom Staatshoofden Conferentie, gehouden in het Marriott Hotel in Georgetown.

De conferentie, bijgewoond door regeringsleiders van Caricom-lidstaten, is van start gegaan met een reeks aan activiteiten, waarbij de focus lag op zowel regionale als internationale kwesties.

President Chandrikapersad Santokhi heeft zich bij aankomst intensief beziggehouden met verschillende presentaties, waaronder die voor de Guyanese Kamer van Koophandel en Rotary International in Guyana, die positief werden ontvangen met veel reacties uit de samenleving.

De opening van de conferentie, met formele ceremoniële activiteiten, bracht duidelijke boodschappen van president Irfaan Ali van Guyana en premier Roosevelt Skerrit van Dominica tevens voormalige voorzitter van Caricom, naar voren.

De leiders hebben de agenda voor de vergadering vastgesteld en belangrijke regionale en internationale kwesties besproken.

Een van de hoogtepunten van de conferentie was een uitvoerige en transparante discussie over de situatie in Haïti, in aanwezigheid van Ariel Henry, de huidige premier van Haïti.

“Er zijn harde woorden gevallen met betrekking tot dingen die gedaan moeten worden van zijn kant uit. Die discussie zal verder voortgezet worden”, aldus Ramdin op maandag 26 februari.

De veiligheidssituatie voor de bevolking van Haïti blijft een punt van zorg.

Minister Ramdin hoopt dat aan het einde van de vergadering door gezamenlijke inspanning de weg vooruit wordt gevonden.

De veiligheidsmissie in Haïti onder leiding van Kenia gaat gewoon door.

Suriname zal ook participeren, maar details worden nog bekendgemaakt.

“Er is veel commitment, maar er is wel verwachting dat Haïti zelf – zowel de regering als de bevolking en politieke partijen – op een lijn zijn voor wat betreft op welke wijze dit gedaan moet worden.”

“De bedoeling is dat uiteindelijk een vrije, geheime en algemene verkiezing wordt gehouden in Haïti. Dat zal blijken wanneer een tijdlijn is uitgezet voor dit traject.”

Naast de besprekingen over Haïti staan ook andere belangrijke regionale vraagstukken op de agenda, waaronder de gemeenschappelijke markt, veiligheidskwesties en transport binnen de regio.

Later op de dag en dinsdag 27 februari zullen in gesloten verband meer confidentiële en gevoelige zaken besproken worden zoals de kwestie-Haïti, het veiligheidsprobleem en de grensgeschillen.

Er zullen ook gesprekken gevoerd worden met gasten uit Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten van Amerika en de Braziliaanse president Lula da Silva.

De conferentie wordt woensdag afgesloten met de aanname van een gezamenlijke verklaring waarin alle besluiten worden vastgelegd.

Minister Ramdin hoopt dat de uitvoering van deze besluiten onmiddellijk zal volgen.

Op de laatste dag zal ook een trilaterale ontmoeting plaatsvinden tussen de presidenten Ali, Santokhi en Lula da Silva, en wel gericht op het bespreken van strategische samenwerking in het grensgebied tussen Suriname, Guyana en Brazilië.

“De bedoeling is dat we op het gebied van infrastructuur, energie, investeringen maar ook landbouw, gas en industriële ontwikkeling de drie landen bij elkaar brengen en een toekomst creëren voor de samenlevingen en de komende generaties”, aldus minister Ramdin.