Financiële analisten zeggen in gesprek met GFC Nieuws dat de recente neerwaartse spiraal van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Surinaamse dollar (SRD) niet zomaar een natuurlijk economisch fenomeen is, maar eerder een doelbewuste strategie van geldhandelaren om flinke winsten te maken.
De geldhandelaren, voornamelijk actief in cambio’s, hebben volgens de analisten een lucratieve methode ontwikkeld om hun winsten te maximaliseren, zelfs ten koste van de Surinaamse economie.
“Het proces begint met een periode van het verkopen van Amerikaanse dollars wanneer de wisselkoers hoog is, laten we zeggen 40 SRD voor 1 USD. Gedurende deze periode accumuleren de geldhandelaren aanzienlijke hoeveelheden Surinaamse dollars (SRD), die ze bewaren voor toekomstig gebruik.”
“Vervolgens wordt een stap gezet om extra geld te verdienen: het kunstmatig verlagen van de wisselkoers en vervolgens op grote schaal Amerikaanse dollars in te kopen, laten we zeggen 31 SRD voor 1 USD”, zegt een deskundige.
De eerder opgespaarde SRD’s van de geldhandelaren worden enorm versterkt door de lagere wisselkoers. Hierdoor kunnen ze meer Amerikaanse dollars kopen met minder SRD’s dan voorheen.
Deze strategie stelt de geldhandelaren in staat om aanzienlijke winsten te behalen, terwijl de Surinaamse samenleving werd benadeeld door in eerste instantie de kunstmatige devaluatie van de SRD.
De impact van deze praktijken op de Surinaamse bevolking is volgens de experts aanzienlijk.
De eerder gecreëerde hogere wisselkoers zorgde ervoor dat importgoederen duurder werden, wat heeft geleid tot een stijging van de kosten van levensonderhoud en een afname van de koopkracht van consumenten.
De deskundigen roepen dan ook op tot nauwlettend toezicht op de activiteiten van cambio’s en andere geldhandelaren, evenals passende maatregelen om dergelijke manipulaties aan te pakken en de stabiliteit van de SRD te waarborgen.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com