In een onthullende aflevering van de bekende Nederlandse podcast Roddelpraat heeft presentator Dennis Schouten(28) zijn strijd met ernstige ongelukkigheid en depressie gedeeld met kijkers.
Schouten sprak openlijk over zijn wens niet langer door te willen gaan met leven en wees zijn moeizame jeugd aan als een belangrijke oorzaak van zijn huidige toestand.
Zijn bekentenis heeft niet alleen de aandacht van zijn fans en media getrokken, maar ook die van een Surinaams-Nederlandse multimiljonair en zakenman. De ondernemer staat erom bekend op anonieme wijze zijn levenslessen te delen op GFC Nieuws gebaseerd op persoonlijke ervaringen.
Bericht gaat door onderaan de video.
In een directe reactie via e-mail benadrukt de miljonair zijn eigen moeilijke levensmomenten en wijst hij op het belang van niet-medische benaderingen bij het overwinnen van depressie.
“Hoewel ik geen medisch expert ben, twijfel ik of Schouten alle mogelijke stappen heeft ondernomen om zijn geluk te vinden,” verklaarde hij.
Hij bekritiseert de neiging in Nederland om snel depressie de schuld te geven en benadrukt de negatieve gevolgen van antidepressiva(SSRI’s), zoals anhedonie – een toestand waarin men het vermogen verliest om plezier te ervaren in gewoonlijk plezierige activiteiten.
Lees ook: Sommige vormen van lichaamsbeweging zijn net zo effectief als therapie en zelfs beter dan antidepressiva bij de behandeling van depressie, volgens een nieuwe studie.
Verder betwijfelt de zakenman of Schouten voldoet aan gezonde leefgewoonten zoals geadviseerd door onder andere de Stanford professor Andrew Huberman, inclusief regelmatige krachttraining en cardio, tenminste 8 uur slaap per nacht, blootstelling aan (ochtend-)zonlicht, en het onderhouden van kwalitatieve sociale contacten.
Het niet voldoen aan bovenstaande punten, evenals zelfs matig gebruik van alcohol en drugs kan volgens de expert leiden tot een disbalans van neurotransmitters die betrokken zijn bij depressie: noradrenaline, dopamine en serotonine. Onevenwichtigheden in deze chemicaliën kunnen leiden tot symptomen van depressie.
Hij wees ook op de schadelijke effecten van (overmatig) gebruik van sociale media op de mentale gezondheid door verstoring van onder meer dopamine.
Ter afsluiting benadrukt de miljonair dat hoewel hij de situatie van Schouten niet bagatelliseert, er een bredere kwestie speelt in Nederland waarbij men ’te snel opgeeft en te makkelijk alles toeschrijft aan depressie.’
Hij pleit voor een meer omvattende benadering van mentale gezondheidszorg, die verder gaat dan medicatie en de nadruk legt op levensstijl en persoonlijke verantwoordelijkheid.
Heeft u dringend hulp nodig? Neem dan contact op met telefoonnummer 113 in Nederland of bel 114 in Suriname
Foto: YouTube/RoddelpraatÂ
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com