Voor een effectieve implementatie van de elf geformuleerde actiepunten van de eerste presidentiële werkgroep ‘Brede Welzijn voor mensen met een beperking’ is op 13 februari 2024 het ‘Monitoringsteam ter uitvoering van de actiepunten inzake personen met een beperking’ door President Chandrikapersad Santokhi op zijn kabinet ingesteld.
Het team bestaat uit leden van verschillende organisaties voor mensen met een beperking en vertegenwoordigers van diverse ministeries, waaronder Volksgezondheid, Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo).
“Er heeft als het ware een verlenging van de eerste werkgroep met andere bemensing plaatsgevonden”, zegt Harold Pultoo, voorzitter van het team.
Na het onderhoud van Wan Okasi en de president laatstelijk na hun protest hebben ook andere organisaties in de zorg hun verzoek hiertoe gedaan, wat uitmondde in een meeting op het kabinet met cluster ministers.
Uit deze organisaties zullen in een platform ‘Mensen met een beperking’ (MMEB) focal points worden ondergebracht, die geclusterd worden naar de soort beperking.
Dit platform zal verder met de cluster ministers onder meer de minister van SoZaVo vervolgtrajecten uitzetten ter finalisering van afspraken en haar taken.
Zij zullen het ingestelde monitoringsteam vanuit het veld blijven voorzien van informatie die het team zal coördineren in samenwerking met de ministeries die raakvlak hebben met de MMEB.
Het platform wordt dus gevormd en alsnog ingesteld nadat alle organisaties hun knelpunten hebben doorgestuurd naar de clusterministers.
De actiepunten betreffen onder andere medische zorg en speciale medische benodigdheden, alsook de dienstverlening vanuit het ministerie van SoZaVo, met name het niet automatisch verlengen van de financiële bijstand als de attestatie de vita en de uniformiteit op wijkkantoren.
Een ander actiepunt betreft de wetgeving.
“Het wetsartikel Financiële uitkering voor de mens met een beperking ligt sinds 2027 bij de Nationale Assemblee. Het monitoringsteam gaat er werk van maken om de wet zo spoedig mogelijk op de agenda te krijgen. Zodat de mensen recht erop hebben, zoals het in VN-verdragen is vastgelegd ”, aldus Pultoo.
Verder zal er samengewerkt worden met het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) om de doelgroep te voorzien van aangepaste huisvesting.
Het is de bedoeling dat openbare gebouwen toegankelijk worden gemaakt en zorgvervoer betaalbaar voor de mens met een beperking.
Pultoo laat doorschemeren dat er gezorgd moet worden dat de doelgroep korting krijgt op nutsvoorzieningen en dat de financiële uitkeringen op tijd worden gestort.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com