Economische realiteit in Suriname weerspiegelt niet de opsomming van de president

economie dollar koers crisis

Enkele kritische economen in Suriname kijken met een scherp oog naar de recente opsomming van president Chan Santokhi over de vermeende economische vooruitgang van het land.

“Hoewel we erkennen dat er enkele positieve ontwikkelingen zijn geweest, moeten we de realiteit onder ogen zien en de juiste context bieden voor deze beweringen”, wordt aangevoerd in gesprek met GFC.

Allereerst, terwijl de president de stabilisatie van de wisselkoers benadrukt, vragen de economien zich fa tegen welke prijs deze stabilisatie is bereikt.

De draconische bezuinigingsmaatregelen en de verhoging van belastingen en brandstofprijzen hebben een zware tol geëist van de Surinaamse bevolking, met name degenen die al kwetsbaar waren. Het is essentieel om de sociale kosten van deze stabilisatie niet te negeren.

Ten tweede, het herstel van de internationale reserves is zeker een positieve stap, maar het is belangrijk om te benadrukken dat dit herstel gedeeltelijk te danken is aan externe factoren, zoals hogere grondstoffenprijzen, in plaats van een echt duurzame verbetering van het economische beleid.

“Bovendien moeten we blijven letten op de wijze waarop deze reserves worden beheerd en gealloceerd om ervoor te zorgen dat ze de economie op de lange termijn ondersteunen,” wordt geadviseerd.

Derde, het feit dat Suriname zich in de laatste fase van de schuldsanering bevindt, is zeker een positieve ontwikkeling.

Echter, dit mag niet worden gezien als een vrijbrief om terug te vallen op hetzelfde patroon van onverantwoordelijk lenen dat het land in de eerste plaats in deze moeilijke situatie heeft gebracht. Structurele hervormingen zijn nog steeds nodig om ervoor te zorgen dat Suriname niet weer in dezelfde val loopt.

Wat betreft de bewering van een projectie van +3% economische groei voor dit jaar, wordt geadviseerd dat beleidsmakers voorzichtig moeten zijn met te veel optimisme.

De realiteit is dat de economie nog steeds te maken heeft met tal van uitdagingen, waaronder hoge werkloosheid, armoede en een zwakke particuliere sector. Een dergelijke projectie moet met de nodige reserves worden behandeld en moet worden ondersteund door concrete beleidsmaatregelen om de groei daadwerkelijk te realiseren.

Daarnaast moeten volgens de econome de inflatiecijfers niet los zien van de bredere economische context. Terwijl de inflatie wellicht lager is dan oorspronkelijk voorspeld, blijft de koopkracht van veel Surinamers onder druk staan door de stijgende kosten van levensonderhoud en de impact van bezuinigingsmaatregelen.

“In het licht van deze kanttekeningen benadrukken we als kritische economen in Suriname het belang van een realistische en evenwichtige beoordeling van de economische situatie van het land. Terwijl we enige vooruitgang hebben geboekt, is er nog veel werk te doen om ervoor te zorgen dat deze vooruitgang ten goede komt aan alle Surinamers en dat we bouwen aan een veerkrachtige en duurzame economie voor de toekomst,” wordt tenslotte opgemerkt.